У другій половині червня і на початку липня дозріває ніжна і злегка солодкувата молода картопля. Готувати її дуже легко і приємно, а свіжий смак бульб прекрасно поєднується із зеленню, грибами і м'ясом.
Кулінарна порада: швидко почистити молоду картоплю можна за допомогою щітки або жорсткої сторони губки. Також бульби можна взагалі не чистити, оскільки їх тонка шкірка майже не відчувається в готовій страві.
Раніше ми розповідали, як зробити варення з полуниці - ще одного сезонного продукту червня.
- Молода картопля з кропом і часником
- Молода картопля з грибами в сметані
- Молода картопля в духовці з куркою
Молода картопля з кропом і часником
- Картопля молода - 0.5 кг.
- Часник - 3-4 зубчики.
- Кріп - маленький пучок.
- Сметана жирна - 3 ст. л, або олія - 4 ст. л.
- Сіль, спеції за смаком.
Картоплю почистити за допомогою жорсткої щітки. Викласти в каструлю, залити холодною водою і варити до готовності (15-20 хвилин). Чим дрібніше бульби, тим швидше вони зваряться. Кріп обірвати на стеблі і дрібно нарізати. Часник натерти на дрібній тертці або розчавити в часничниці.
З картоплі злити воду. Посолити і полити картоплю сметаною або олією - кому як більше подобається. Додати часник і кріп і акуратно все перемішати, щоб не пошкодити картоплини. Подавати як гарнір до м'яса або овочів.
Молода картопля з грибами в сметані
- Молода картопля - 1 кг.
- Гриби - 500 г.
- Сметана - 200 г.
- Сіль - за смаком.
- Цибуля - 1 шт.
- Лавровий лист - 1-2 шт.
- Борошно - 2 ст. ложки.
- Олія - 2 ст. л.
Картоплю добре промити, викласти в каструлю і залити окропом. Поставити на невеликий вогонь і варити 15-20 хвилин. В середині варіння додати в каструлю сіль і лавровий лист. Гриби промити і розрізати на четвертинки. Цибулю нарізати соломкою.
На сковороді нагріти олію і обсмажити цибулю до легкого золотистого кольору. Потім додати в сковороду цибулю і смажити, поки не випарується вся волога з грибів. Додати в сковороду борошно і сметану, посолити і поперчити. Обсмажувати все разом 5-7 хвилин, поки підлива не загусне. Потім додати пару столових ложок води і тушкувати ще пару хвилин. Злити воду з картоплі і перемішати з грибною підливою.
Молода картопля в духовці з куркою
- Картопля молода - 700 г.
- Курка - 500 г.
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Сметана - 2 ст. л.
- Часник - 2 зубчики.
- Сіль, перець чорний мелений - за смаком.
- Приправа для курки - 1 ч. л.
- Приправа для овочів - 1 ч. л.
- Паприка - 1 ч. л.
- Олія - 2 ст. л.
- Вода - 50 мл.
- Кріп, петрушка за смаком.
Картоплю почистити ножем і нарізати на 4 частини, або навпіл, якщо бульби дуже маленькі. Викласти картоплю в форму для запікання і полити олією. Посипати картоплю приправою для овочів, сіллю, паприкою і чорним меленим перцем.
Курку вимити і нарізати на великі частини. Посолити і приправити. Цибулю нарізати крупно, а часник - дрібно. На картоплю викласти м'ясо, цибулю і часник. Влити воду і полити всю суміш сметаною. Накрити фольгою або пергаментом і запікати 25 хвилин при 180 градусах, потім зняти фольгу і пекти ще 30 хвилин. Перед подачею посипати рубаною зеленню.