Без ПВК Вагнер Росія може втратити вплив в Африці та Сирії - NYT

Зараз у Путіна є кілька варіантів, як врятувати ситуацію.

Заколот Євгена Пригожина поставив під удар російський вплив в Африці і на Близькому Сході, де Кремль роками просував свої інтереси через "Групу Вагнера". Тепер Володимир Путін гарячково шукає спосіб зберегти цей вплив в нових обставинах, пише The New York Times.

Видання зазначає, що протягом багатьох років керована Євгеном Пригожиним приватна армія діяла в якості неофіційного "довіреної особи" Росії в Латинській Америці, на Близькому Сході і в Африці. Поширюючи через " групу Вагнера "свій вплив в цих регіонах світу, Кремль в той же час міг" зручно дистанціюватися "від цього угруповання, яка укладала сумнівні союзи з місцевими диктаторами і застосовувала" безжальну тактику " проти місцевих опозиціонерів.

Однак вся ця система відразу впала, коли Пригожин підняв відкритий заколот проти Кремля. Перспективи глобального впливу Росії опинилися під питанням.

"Оскільки Пригожин, як повідомляється, зараз перебуває у вигнанні в Білорусі, Путін стикається з декількома варіантами того, як вчинити з тисячами найманців Вагнера, розкиданих по всьому світу", – пише NYT.

Так, Путін вже публічно оголосив, що бойовики "Вагнера", які не брали участі в спробі державного перевороту, можуть підписати контракт з російською армією. Однак автори публікації сумніваються, що цей варіант стане популярним серед найманців. До того ж їх буде непросто інтегрувати в регулярну армію.

Іншим варіантом для Путіна було б зберегти зарубіжну структуру "Вагнера" в поточному вигляді, просто замінивши Пригожина якимось іншим керівником всього угруповання. Це дозволить уникнути руйнування зовнішньополітичної стратегії Москви і збереже неофіційне партнерство з африканськими режимами, яких підтримував "Вагнер". Але цей варіант не спрацює, якщо рядові найманці і командири середньої ланки відмовляться підкорятися новому начальству. 

Третій варіант-це повний розпуск " групи Вагнера "і розподіл її бойовиків по іншим" приватним арміям", які є у Росії. Однак всі потенційні наступники "Вагнера" куди менш досвідчені і впливові в питаннях ведення того виду діяльності, яким Пригожин займався в Африці.

"На тлі туманних повідомлень ясно одне: для лідера, який старанно працював над створенням іміджу майстра-стратега, у Путіна, схоже, немає плану на те, що буде далі з Вагнером. Замість цього він виглядає все більш вразливим як вдома, так і в своїх спробах зберегти вплив Росії за кордоном", – резюмує NYT.

Ситуація з "Групою Вагнера" – останні новини

Після швидкоплинного заколоту 24 червня Євген Пригожин надовго "пропав з радарів". Напередодні він вперше за ці дні вийшов "в ефір" і розповів про плани. В аудіоповідомленні Пригожин пообіцяв нові перемоги на фронті, але при цьому промовчав про те, що далі буде з його "ПВК".

Тим часом в Білорусі ведеться активне облаштування військової бази, яку, як видається, повинні зайняти або вже почали займати найманці "групи Вагнера". За попередніми оцінками, в цей польовий табір можна вмістити близько 9 тисяч осіб.

Вас також можуть зацікавити новини: