Ілюстрація / REUTERS

Вчені з університету Вісконсіна в Медісоні і Колумбійського університету (США) з'ясували, що тривалість земної доби безпосередньо пов'язана з відстанню від Землі до Місяця.

Як повідомляє Бі-бі-сі, півтора мільярда років тому доба на Землі тривала близько 18 годин. Тоді Місяць перебував на відстані 340 тисяч км в середньому від нашої планети. Це на 44 тисячі км менше, ніж зараз, що майже дорівнює довжині екватора Землі (вона становить 40 тисяч км).

Читайте такожSpaceX відклала перший туристичний політ навколо Місяця

Відео дня

Вчені досліджували цикли зміни клімату, до яких приводили періодичні зміни орбіти обертання Землі навколо своєї осі.

За рахунок вивчення гірських порід віком 90 млн років і знання історії Сонячної системи їм вдалося реконструювати процеси змін клімату в протерозої (період геологічної історії, що почався приблизно 2,5 млрд років тому і тривав майже 2 млрд років). Подібний метод називають астрохронологією.

На рух Землі впливають інші космічні тіла, і Місяць - не виняток. Зміна відстані між Місяцем і Землею впливала на обертання планети навколо своєї осі, що в свою чергу впливало і на тривалість земного дня, і на клімат планети.

Керівник дослідження професор Стівен Майерс пояснює це так: "Коли Місяць віддаляється, Земля уповільнює своє обертання подібно фігуристу, який витягує руки".

Астрофізикам відомо, що в даний момент супутник нашої планети віддаляється від неї зі швидкістю 38 мм в рік. Отже, дні на Землі будуть ставати довшим, але за людськими мірками помітно це стане лише мільйони років потому.

Як повідомляє УНІАН, нещодавно була знайдена найнебезпечніша чорна діра у Всесвіті.