Астрономи відкрили «найголоднішу» з надмасивних чорних дір / фото naked-science.ru

Надмасивні чорні діри в активних центрах великих галактик здатні виростати до неймовірних розмірів, досягаючи маси у мільярди сонць.

Швидкість цього зростання може бути різною, і чорна діра J2157-3602 тут рекордсменка. До своєї значної маси приблизно у 20 мільярдів мас Сонця вона додає ще по одному відсотку кожен мільйон років. Раз у два дні в її надрах зникає маса, рівна масі всієї нашої зірки, передає Naked Science, посилаючись на матеріал arXiv.org.

Читайте такожВчені показали знімок, на якому чорна діра "поїдає" галактику

Відео дня

Для спостережень Крістіан Вольф і його співавтори використовували космічні апарати ESA Gaia і NASA WISE, а також наземний телескоп ANU SkyMapper.

Вчені зазначають, що J2157-3602 демонструє і рекордну світність: величезна маса речовини, яка падає в неї, в тисячі разів яскравіша, ніж вся галактика, яка оточує чорну діру. Якби вона розташовувалася в центрі Чумацького Шляху, то ночами світло країв чорної діри було б вдесятеро яскравіше від повного Місяця. Це потужне випромінювання зробило б, швидше за все, неможливим життя на Землі.

Раніше повідомлялося, що група астрономів виявила в центрі Чумацького Шляху кілька десятків зоряних скупчень, всередині яких можуть перебувати до 20 тисяч чорних дір.