Вчені виявили останки істот в антарктичному озері / фото SALSA Education

Учені, що працюють на підлідному озері Мерсер в Антарктиді, виявили у воді озера, що залягає під кілометром льоду, останки ракоподібних і тихоходок.

26 грудня вчені проникли в озеро, а в січні повідомили Nature про те, що в озерному бруді, зібраній з приладу, що вимірює температуру води, "абсолютно несподівано" виявлено останки тихоходок і ракоподібних й вусики рослин, передає N+1.

Тихоходки і рослини, знайдені вченими, живуть на землі, а не в водоймах, і, за припущенням учених, вони потрапили в озеро з водою річок з Трансантарктичних гір за 50 кілометрів від озера в більш теплий період, коли льодовики відступали — 10 або 120 тисяч років тому. Як саме й коли це сталося, допоможуть встановити радіовуглецеве датування і секвенування ДНК знайдених істот.

Відео дня

Читайте такожРадіоактивне каміння змушує Антарктиду танути зсередини

Слявек Тулячик, один з керівників робіт на озері Вілланс в 2013 році, заявив, що до цього під товщею антарктичного льоду не знаходили нічого подібного. В озері Вілланс виявили бактерії та інші мікроорганізми, але не більш розвинене життя. Крім останків тихоходок і ракоподібних, вчені знайшли в озері Мерсер рештки одноклітинних діатомових водоростей та бактерії. А в зразках води було достатньо кисню для можливого існування тварин.

Керівник проекту Джон Пріску висловив побоювання, що останки тварин можуть бути забруднені з обладнання — щоб відкинути цей ризик, команда повторно очистила його і зібрала більше бруду, в якому також знайшлися останки ракоподібних. Еколог Байрон Адамс на американській антарктичній станції Макмердо вважає, що ці організми загинули тисячі років тому, але не так вже й давно — їхні останки істотно молодші від панцирів діатомових водоростей. Роботи на озері Мерсер завершилися 5 січня, зразки будуть доставлені до США для більш детального аналізу.

Як повідомляв УНІАН, вчені знайшли залишки древніх континентів під льодом Антарктики.