Художнє зображення гіпотетичної "Планети Х" Нібіру / фото Caltech/R. Hurt (IPAC)

Вчені висунули нову альтернативу гіпотетичній дев'ятій планеті Сонячної системи: ті ж дані можуть пояснюватися дією хмари дрібних транснептунових об'єктів.

Плутон і інші крижані тіла, що лежать в Поясі Койпера і ще далі за ним, на самих дальніх кордонах Сонячної системи, називають транснептуновими об'єктами (ТНО), пише Naked Science. "В останні роки серед них виявлено кілька десятків тіл, які виділяються незвичайними витягнутими орбітами. Наше уявлення про те, як влаштована Сонячна система - з вісьмома планетами - ніяк не в'яжеться з цими аномаліями. Тому часто їх пов'язують із впливом гравітації гіпотетичної дев'ятої планети", - пише видання.

За існуючими оцінками, вона повинна бути в кілька разів більшою за Землю та в 10 разів масивнішою, здійснюючи повний оборот навколо Сонця за 15 тисяч наших років. Однак спостерігати Планету X досі так і не вдається. Не дивно, що далеко не всі фахівці згодні з цією гіпотезою, висуваючи інші пояснення орбітальним аномаліям ТНО. Одна з таких версій розглядається і в новій статті, яка готується до публікації в Astronomical Journal.

Відео дня

Автори публікації - професор Американського університету в Бейруті Жихад Тума і Антранік Сефіліан із Кембриджського університету, припустили, що той же ефект може викликати гравітація великого диска дрібних крижаних тіл, що обертається за орбітою Нептуна. Маючи масу, порівнянну з масою можливої Планети X, такий диск був би дійсно практично невидимий для сучасних інструментів, і при цьому створював аномалії в рухах близьких об'єктів.

Читайте також"Планета Х" знищить все живе: озвучено сценарій апокаліпсису

Автори провели перше моделювання орбітальної динаміки ТНО, в якому вдалося врахувати і тяжіння планет-гігантів зовнішніх областей Сонячної системи, і гравітацію в самому гіпотетичному диску крижаних тел.

"Якщо видалити дев'яту планету і замінити її безліччю малих тіл, розкиданих по великому простору, то їх колективне тяжіння призводить до появи тих же витягнутих орбіт, які ми спостерігаємо у деяких ТНО", - резюмує Сефіліан.

"Зауважимо, що за існуючими сьогодні розрахунками, сукупна маса ТНО становить лише близько 0,1-0,2 маси Землі. Таким чином, нова гіпотеза, озвучена астрономами, з одного боку, позбавляє нас від необхідності вводити досі не виявлену планету, але з іншого - вимагає і серйозно переглянути наші уявлення про те, що відбувається на самих далеких околицях Сонячної системи", - пише Naked Science.

Нагадаємо, колишній співробітник Геологічної служби США Ітан Троубрідж передбачив неминучий апокаліпсис, який настане через "Планету X" Нібіру. За його словами, небесне тіло підібралося до Землі на рекордно мінімальну відстань - його гравітаційне поле може спровокувати виникнення природних катаклізмів