Ілюстрація \ REUTERS

Дослідники виявили останки американського авіаносця "Хорнет" - одного з найвідоміших бойових кораблів, які брали участь у Другій світовій війні.

Читайте такожПісля повернення з України військовий США розробив картографічний додаток

Авіаносець, що лежить на дні на глибині близько 5 км, був знайдений недалеко від Соломонових Островів, передає Бі-бі-сі. Глибоководний безпілотний апарат передав на поверхню фотографії корабля, який непогано зберігся.

Відео дня

На ньому і поруч з ним були знайдені літаки, які в момент загибелі корабля перебували на палубі.

"Хорнет" виявило дослідне судно співзасновника Microsoft Пола Аллена "Петрел". Це був перший дослідний похід судна в 2019 році.

Пол Аллен придбав і обладнав судно в 2016 році. На ньому знаходиться спеціальний безпілотний глибоководний апарат, який передає на поверхню відео і фотознімки.

Головним завданням "Петрела" є пошук знаменитих загиблих кораблів. Так рік тому команда "Петрела" знайшла інший затонулий американський авіаносець - "Лексінгтон". До цього були знайдені лінкор "Індіанаполіс", японський лінкор "Мусасі", італійський есмінець "Артильері".

У заяві команди судна говориться, що Пол Аллен завжди цікавився авіаносцями, і знахідку "Хорнета" вони хотіли б присвятити його пам'яті.

"Хорнет" знаменитий, перш за все, двома своїми походами - "рейдом Дулітла" та участю в битві при Мідуеї. "Рейд Дулітла" відбувся 18 квітня 1942 року. В цей день з палуби "Хорнета" злетіли 16 середніх бомбардувальників B-25, які вразили кілька цілей на території Японії.

Це був перший зліт середнього бомбардувальника з палуби авіаносця і перший наліт американців у Другій світовій війні на територію Японії, включаючи Токіо.

Хоча літаки і не завдали значної шкоди, це бомбардування мало важливе психологічне значення.

У травні 1942 року "Хорнет" разом з двома іншими авіаносцями - "Ентерпрайз" і "Йорктаун" - брав участь у вирішальній битві на Тихоокеанському театрі Другої світової війни - битві при Мідуеї.

У цій битві американські ВМС змогли переломити хід війни на Тихому океані, потопивши чотири японських авіаносці (ціною загибелі одного свого - "Йорктауна").

"Хорнет" загинув у битві біля островів Санта-Крус наприкінці жовтня 1942 року. В результаті масованої атаки японських палубних торпедоносців і бомбардувальників корабель отримав попадання двох торпед і чотирьох бомб. Він втратив керування і загорівся. З важкими ушкодженнями, загасивши пожежу, авіаносець на буксирі став відходити, але потім був атакований ще кілька разів.

Зрештою американці зняли з корабля екіпаж і спробували його потопити. Два есмінці випустили по ньому 16 торпед, з яких дев'ять влучили в ціль, але "Хорнет" не затонув. Його почали обстрілювати з гармат, але і вони не змогли потопити корабель.

В результаті він пішов на дно тільки після того, як підійшли японські кораблі і випустили по "Хорнету" ще шість торпед.