Протягом понад 10 років Opportunity був лідером в області дослідження планет / Фото nasa.gov

Фахівці NASA припинили спроби відновити зв'язок з марсоходом Opportunity, який перестав відповідати Землі в червні 2018 року після сильної пилової бурі.

Про це повідомив адміністратор NASA Джим Брайденстайн. Офіційне оголошення про завершення роботи апарату було опубліковано на сайті NASA, передає N+1.

Opportunity пропрацював на планеті 5352 солів (марсіанських діб), подолавши за цей час 45,16 кілометра, що є рекордом серед планетоходів, хоча спочатку термін служби ровера оцінювався в 90 діб і тисячу метрів пройденого шляху. За весь час роботи марсохід надіслав на Землю понад 217 тисяч зображень, у тому числі п'ятнадцять 360-градусних кольорових панорам навколишньої місцевості, встановив рекорд з пройденого шляху за один день на Марсі (220 метрів) і проаналізував кілька десятків зразків порід.

Читайте такожNASA опублікувало панораму Марса, зроблену марсоходом Curiosity

"Протягом більш як десяти років Opportunity був лідером в області дослідження планет, розповідаючи нам про давнє минуле Марса як вологої, потенційно населеної планети і показуючи незвідані марсіанські ландшафти", - сказав Томас Цурбухен, помічник адміністратора NASA по науці.

На початку червня 2018 року в регіон Долина Наполегливості, де знаходиться ровер, прийшла глобальна пилова буря і рівень прозорості атмосфери різко знизився. Марсохід Opportunity отримує енергію від сонячних батарей, тому команді місії довелося призупинити всі наукові операції і перевести ровер в режим енергозбереження.

Opportunity припинив виходити на зв'язок 10 червня, і спроби знову зв'язатися з ним не дали результату. Передбачається, що ровер пішов у сплячий режим, або стався збій в роботі годин або передавача.

Хоча буря припинилася і прозорість атмосфери повернулася до нормальних значень, марсохід не вийшов на зв'язок. Станції далекого космічного зв'язку NASA продовжували слухати ефір на різних частотах і в різний час доби, крім того, команда відправила на борт апарату 835 пакетів команд у спробах перезавантажити комп'ютер і відновити його працездатність, але спроби успіху не дали. Не виправдалася надія на те, що вітер допоможе очистити сонячні батареї від осілого на них пилу, після чого марсохід зможе вийти на зв'язок.

"Ми зробили всі розумні інженерні зусилля, щоб спробувати відновити працездатність Opportunity, і визначили, що ймовірність отримання від нього сигналу занадто мала для продовження робіт", - розповів Джон Каллас, менеджер проекту Mars Exploration Rover.