Інструмент має девятисантиметровую дерев'яну ручку / фото Bob Hubner, WSU

Археологи з Університету штату Вашингтон у західній частині Північної Америки виявили найстаріший артефакт, пов'язаний з татуюваннями.

Про це повідомляє Naked science, посилаючись на статтю в журналі Archaeological Science: Reports.

Невеликий інструмент з ручкою з гілки чагарнику і голкою від кактуса був виготовлений близько двох тисяч років тому представниками індійської культури анасазі, також відомими як предки Пуебло.

Відео дня

Читайте такожУ Помпеях знайшли фреску із зображенням Нарциса

Антрополог Ендрю Гіллрет-Браун випадково натрапив на інструмент розміром з ручку, коли проводив інвентаризацію археологічних матеріалів, які зберігалися на складі понад 40 років.

Найбільш ранні знахідки тату-машинок датувалися між 1100 і 1280 роком нашої ери. Тому, коли Гіллрет-Браун натрапив на дуже схоже знаряддя, вік якого на тисячу років перевищував попередні експонати, він зрозумів, що знайшов щось особливе.

Інструмент складається з майже дев'ятисантиметрової дерев'яної ручки, зробленої з гілки чагарнику Rhus trilobata, з'єднаної листям юки з двома паралельними шипами кактуса, пофарбованими в чорний колір на їх кінчиках. Саме залишки татуйованих пігментів на кінчику зацікавили вченого, який швидко встановив, що знахідкою є інструмент для нанесення таких малюнків.

Гіллрет-Браун проаналізував наконечник за допомогою скануючого електронного мікроскопа, рентгенівської флуоресценції і енергодисперсійної рентгенівської спектроскопії. Крім того, він зробив кілька тестових татуювань на шкірі свині, використовуючи точну копію своєї знахідки. Також, вивчивши кристалічну структуру пігменту, дослідник визначив, що в ньому, за всіма ознаками, міститься вуглець - загальний елемент при розписі тіла і татуювання.

За словами вченого, відкриття має велике значення для розуміння відносин між стародавніми людьми і того, як вони виділялися серед інших в той час, коли щільність населення на Південному Заході збільшувалася.