У центрі Квененга виявлені руїни двох великих краалей \ bubo.sk

Те, що здавалося руїнами кількох старих кам'яних хатин неподалік від Йоганнесбурга, на ділі виявилося руїнами древнього міста, в якому жили тисячі людей.

Читайте такожУ Помпеях знайшли останки коня в упряжці

Південноафриканські археологи виявили за допомогою лідарів (лазерних далекомірів) велике поселення, в якому були сотні будинків, торгові шляхи і базарні площі, передає Бі-бі-сі. Це місто під назвою Квененг було покинуте близько двох століть тому. Воно було столицею народності цвана і мало населення понад 10 тис. осіб.

Відео дня

"Ми дуже мало знаємо про доколоніальний періоді історії ПАР, оскільки у нас немає письмових джерел, - каже Ферн Імбалі Сиксвана, археолог з університету Вітватерсранда, який брав участь у пошуках міста. - Використання лідарів допомогло нам заповнити чергову лакуну в історії країни".

Це та сама техніка, яка на початку минулого року допомогла виявити загублене місто майя.

Опромінюючи лазерними імпульсами західні схили пагорбів Суйкербосранд поблизу Йоганнесбурга, археологи змогли розрізнити під покровом густої рослинності сліди старовинного міста.

Він розташовувався на площі 20 кв. км і процвітав у період з XV по XIX століття. Все місто перетинали кам'яні стіни, які схожі на шлях перегону худоби на базарних площах.

У центрі Квененга виявлені руїни двох великих краалей, у яких, судячи з усього, тримали близько тисячі корів і биків.

Але як і у випадку з іншими містами кочівників-скотарів народності цвана, це місто прийшло в запустіння в результаті міжплемінного конфлікту, про який мало що відомо. Історики знають лише те, що фатальний конфлікт стався незадовго до появи в цьому районі голландських переселенців.