Написи були зроблені римськими солдатами, які брали участь у роботах по відновленню Адріанового валу / фото Historic England

Археологи в Британії роблять копії й розшифровують графіті часів Римської імперії, залишені солдатами поблизу Адріанового валу.

Написи в кар'єрі поблизу Бремптона (графство Камбрія) були зроблені римськими легіонерами, які відновлювали стіну імператора Адріана (Адріанів вал), пише Бі-Бі-Сі.

Графіті були виявлені ще в XVIII столітті й були доступні для публіки до 1980-х років - до обвалення ґрунту, коли зникла стежка, що вела до малюнків.

Відео дня

Зараз археологи з університету Ньюкасла створюють 3D-копію написів, після чого їх зображення будуть доступні публіці.

Археологи працюють у співпраці з альпіністами і скелелазами, які допомагають їм спуститися на 9 метрів вниз по стіні кар'єра.

Це місце біля Бремптона відомо як скеля з написами в Гелт Вудс. Графіті містять у тому числі карикатуру на командувача.

Археологам не так просто дістатися до написів - вони розташовані на глибині 9 метрів на одній зі стін кар'єра / фото Historic England

Як відзначають історики, з написів у цьому кар'єрі можна скласти уявлення про організацію та хід робіт з ремонту та відновлення Адріанового валу.

У написах містяться імена кількох військових, у тому числі їх чини і дані про ті легіони, які здійснювали роботи по відновленню стіни.

Один напис свідчить: APRO ET MAXIMO CONSVLIBVS OFICINA MERCATI. У перекладі це означає: "Під час консульства Апера і Максимуса". Апер і Максимус - консули або дипломати Римської імперії до початку III століття.

Читайте такожАрхеологи знайшли в Єгипті незайману гробницю віком 4400 років (фоторепортаж)

Майк Коллінз з організації Historic England каже: "Ці написи в Гелт Вудс, може бути, одні з найважливіших, пов'язаних з Адріановим валом. Вони дають уявлення про організацію масштабного будівельного проекту. Деякі з них мають дуже особистий характер, наприклад, карикатура на офіцера".

Професор археології університету Ньюкасла Єн Хейнс каже, що написи можуть зникнути через деякий час через природні процеси руйнування.

"Зараз нам надається прекрасна можливість відобразити їх такими, якими вони збереглися в 2019 році, використовуючи найсучасніші технології. З тим, щоб у нас була можливість вивчити їх докладніше в майбутньому", - підкреслив учений.

Вал Адріана - це оборонне укріплення з каменю й торфу, збудоване римлянами при імператорі Адріані на початку II століття для захисту від набігів піктів і бригантів з півночі.

Стіна перетинає північну Англію від Ірландського до Північного морів біля кордону з Шотландією, довжина валу становить 117 км.

Раніше УНІАН повідомляв, що залишки найдавнішого в історії Великої Британії пива знайшли випадково під час ремонту однієї з доріг в Кембриджширі.