У Британії знайшли осад з пива, звареного ще в залізну еру / telegraf.com.ua

Рештки найстаршого в історії Великої Британії пива знайшли випадково під час ремонту однієї з доріг у Кембриджширі.

Вчені допускають, що воно було зварене близько 400 року до нашої ери. Часточки древнього пива виявили на обвуглених елементах стародавнього приладдя для пивоваріння, яке розкопали під час ремонту дороги А14, пише The Guardian.

Читайте такожВиявлено нову користь алкоголю та кави

Відео дня

Видання пише, що археологи Mola Headland Infrastructure разом з колегами з Лондонського музею археології вели розкопки на 33 ділянках, розміщених на 360 гектарах землі. Це робить проект одним з найбільш масштабних у Великій Британії. Вчені працювали паралельно з бригадами, які ремонтували дорогу.

Археолог Лара Гонзалез пояснила, що її роботу можна порівняти «з пошуками голки в копиці сіна». Однак, зусилля винагороджуються, коли вдається знайти щось дійсно значне.

«Коли я дивилася на ці фрагменти під мікроскопом, то знала, що це щось особливе. Мікроструктура цих решток була сильно видозмінена процесом ферментації. А бульбашки повітря були схожі на ті, які виникають під час кипіння чи бродіння», - сказала Гонзалез.

Читайте такожСправа в глобальному потеплінні: вчені прогнозують дефіцит пива через спеку

За її словами, спочатку дослідники подумали, що перед ними рештки стародавнього хліба. Але подальший аналіз під мікроскопом спростував це припущення.

«Можна побачити, що це осад, який лишився в процесі пивоваріння. На це вказують ознаки ферментації і вміст численних фрагментів розбитого зерна і висівок, але муки немає», - пояснила археолог.