Річки на Марсі були повноводнішими, ніж на Землі / фото NASA

Нове дослідження слідів глобальної гідросистеми Марса показало, що басейни річок тут в середньому колись були більші, ніж на Землі.

Можливо, вони проіснували аж до порівняно недавнього часу і продовжували нести воду менше мільярда років тому, повідомляє Naked Science.

Читайте такожОбжитий Марс і колонізація інших світів: відомий фізик давши прогноз для людства технологій

Відео дня

Вважається, що древній Марс був досить багатий вологою. Однак невеликі розміри, через які Червона планета не змогла підтримувати ані глобальне магнітне поле, ані досить щільну атмосферу, не дозволили їй утримати воду, і вже мільярди років вона залишається холодною сухою пустелею. Якщо підтвердяться висновки вчених про те, що повноцінні річки текли тут набагато пізніше, це змусить з'ясувати, що ж підтримувало їх існування. Води в них дійсно було чимало: за оцінками авторів, водойми, що містять від трьох до 20 кілограмів води на квадратний метр поверхні, зустрічалися на планеті точно менше трьох, а можливо, і менше одного мільярда років тому.

Досить «свіжі» сліди води вчені виявили приблизно у 200 досліджених ділянках по всій поверхні Марса. Пояснити це поки вкрай важко: автори не виключають навіть помилок в даних про мінералогію і минуле Червоної планети. З іншого боку, цілком можливо, що моделі, які сьогодні використовуються для опису остигання Марса, втрати ним атмосфери і вологи, потребують корекції. Можливо, цей процес розвивався значно повільніше, ніж заведено вважати, або навіть тонка атмосфера якимось чином дозволяла зберегти на планеті річки.