Вік молодої зірки, навколо якої обертаються планети, становить шість мільйонів років / фото: ESO та S. Haffert (Лейденська обсерваторія) / space.com

Астрономи отримали знімок двох новонароджених планет, які обертаються навколо молодої зірки PDS 70.

Про це повідомляє Space.com.

Зірка PDS 70 розташована на відстані 370 світлових років від Землі, це друга мультипланетна система, яку вдалося прямо спостерігати.

Відео дня

Унікальність фотографії полягає в тому, що планети ще не сформовані. До цього першою планетною системою, знімки якої отримали за допомогою прямих спостережень, була вже повністю сформована HR 8799.

Читайте такожNASA представило найдетальніше зображення Всесвіту (відео)

Раніше вчені зауважили, що зростання планет викликає "розриви" в протопланетному диску. Вік PDS 70 становить шість мільйонів років, і в її протопланетному диску помітний розрив.

У 2018 році вчені помітили газовий гігант PDS 70b, яка розташовується біля внутрішньої межі цього розриву, на відстані близько 3,2 мільярда кілометрів від материнської зірки.

Пізніше вдалось також побачити раніше невідому планету PDS 70c, яка розміщена біля зовнішньої межі розриву. Вчені припускають, що ця планета також є газовим гігантом, маса якого приблизно в 10 разів перевищує масу Юпітера.

Як повідомляв УНІАН, астрономи виявили «забуту», в тричі більшу за Землю планету на відстані від однієї з зірок, де теоретично вона не могла навіть існувати. Планета має радіус на 20% менший, ніж у Нептуна. А її маса у 20 разів перевищує земну. Унікальність в тому, що її орбіта настільки близько розташована до зірки, що рік триває всього лише 1,3 дня.