Вчені виявили дуже незвичну планету / Caltech/R. Hurt (IPAC)

Астрономи виявили «забуту», в тричі більшу за Землю планету на відстані від однієї з зірок, де теоретично вона не могла навіть існувати. Планета має радіус на 20% менший, ніж у Нептуна. А її маса у 20 разів перевищує земну. Унікальність в тому, що її орбіта настільки близько розташована до зірки, що рік триває всього лише 1,3 дня.

Про це пише Newsweek, додаючи, що через таку близькість температура на планеті сягає тисячі градусів за Цельсієм. Але попри це, вона все одно зберігає власну атмосферу. Планета офіційно називається NGTS-4b. Вона перша у своєму роді. Адже до цього часу вчені ніколи не бачили таких великих тіл у районі, який вони називають «пустелею Нептуна».

Читайте такожБіля сусідньої з Сонцем зірки знайшли ще одну планету

Відео дня

Це район, розташований в безпосередній близькості до зірки, де ніколи не виникали планети завбільшки з Нептун. Зазвичай радіаційне випромінювання в цій зоні настільки високе, що будь-який газ в атмосфері планети просто випаровується, лишаючи лише скелясте ядро. Однак, NGTS-4b зруйнувала цю тенденцію.

Вчені бачать два пояснення виживання планети в «пустелі Нептуна». Або вона тільки нещодавно опинилася на орбіті впритул до зірки (десь впродовж останнього мільйона років), або її атмосфера настільки велика, що вона досі випаровується.