Ілюстрація REUTERS

Дослідники Google заявили, що їм вперше вдалося продемонструвати реальну квантову перевагу над традиційними суперкомп'ютерами - той самий переломний момент розвитку квантових комп'ютерів, який має наблизити потенційну революцію в індустрії.

Читайте такожВчені змогли "розвернути час" за допомогою квантового комп'ютера

Про це повідомляє портал ITC.ua.

Відео дня

"Google днями опублікувала доповідь про "квантову перевагу", де стверджувалося, що 53-кубитный квантовий комп'ютер Google Sycamore успішно розв'язав завдання, що не під силу "звичайним" суперкомп'ютерам. Якщо бути точним, у сучасного суперкомп'ютера IBM Summit розв'язання цієї задачі зайняло б 20 тисяч років, тоді як Sycamore виконав усі необхідні обчислення всього за 200 секунд", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що наукова доповідь з усіма подробицями була опублікована на сайті NASA, але незабаром після публікації була видалена. У Google від коментарів відмовилися, але, як зазначає Financial Times, яке серед перших помітило та розповіло про публікації, причиною, швидше за все, є те, що стаття пішла в друк передчасно через чиюсь помилку, не пройшовши стандартну процедуру рецензування.

Залишається додати, що автори доповіді наголошують, що наразі квантовий комп'ютер може робити лише один технічний розрахунок за раз, попереджаючи, що на створення універсального комерційного квантового комп'ютера, здатного розв'язувати реальні завдання, можуть піти роки. Але в будь-якому випадку це важливе досягнення і величезний крок на шляху до цієї мети.

"Нещодавня заява Google про досягнення квантової переваги - це значуща подія, ми продовжуємо розкривати потенціал квантових обчислень. Створення комерційно життєздатного квантового комп'ютера потягне за собою розвиток технологій у багатьох напрямках", - директор з квантового обладнання Intel Джеймс Кларк.