Астрономи виявили в Чумацькому Шляху найбільшу групу планет-сиріт / фото depositphotos.com

В сузір'ях Скорпіона і Змієносця виявили принаймні 70 нових планет-сиріт з масою, яку можна порівняти з масою Юпітера.

Про це повідомляє Європейська південна обсерваторія (ESO).

Читайте такожНайбільший телескоп за всю історію запускають у космос: дата та місія (фото, відео) Використовуючи дані кількох телескопів Європейської південної обсерваторії (ESO) та інших об'єктів, група астрономів відкрила принаймні 70 нових планет-сиріт у нашій Галактиці. Це найбільша група з коли-небудь виявлених планет-сиріт.

Відео дня

Такі планети можна порівняти за масою з планетами Сонячної системи, але вони не обертаються навколо зірки, а вільно перемішаються в космосі.

"Ми не знали, скільки очікувати, і дуже раді, що знайшли так багато", - зазначила астроном Нурія Мірет-Ройг.

Складність вивчення таких планет в тому, що вони ховаються далеко від зірок, які їх висвітлюють.

Щоб виявити так багато планет-сиріт, команда використовувала дані за 20 років, отримані з декількох наземних і космічних телескопів. 

"Ми виміряли крихітні рухи, кольори та яскравість десятків мільйонів джерел на великій площі неба. Ці вимірювання дозволили нам надійно ідентифікувати планети-сироти",-пояснює Мірет-Ройг. 

Це відкриття допоможе знайти ключ до розгадки того, як формуються ці загадкові об'єкти. Вважається, що їх викидає з батьківської сонячної системи або ж вони формуються в результаті колапсу газової хмари, яке занадто мала, щоб призвести до утворення зірки. 

Таких невловимих беззоряних планет, які нам ще належить відкрити, може бути набагато більше, кажуть вчені.

Вас також можуть зацікавити новини: