Телескоп Джеймса Вебба готують до запуску у космос / фото REUTERS

У п'ятницю, 24 грудня, о 14:20 за київським часом має відбутися довгоочікуваний запуск космічного телескопа Джеймса Вебба вартістю 10 мільярдів доларів, який вважається найпотужнішим телескопом сучасності та за всю історію.

Дату затвердили NASA та компанія, яка контролює запуск.

Починаючи з 2007 року, запуск цієї новітньої обсерваторії постійно переносили через різні технічні проблеми.

У зв'язку з такою затримкою за витратами телескоп Джеймса Вебба може зрівнятися з легендарним телескопом "Хаббл", який працює з 1990 року. Разом з тим він потужніше його у 100 разів.

Телескоп Джеймса Вебба повинен побачити перші зірки та галактики у Всесвіті / фото NASA

За даними The Guardian, головна місія телескопа – пошук перших зірок і галактик, які з'явилися у Всесвіті, а також вивчення атмосфер екзопланет за межами Сонячної системи з метою визначення, чи є там необхідні для створення життя метан і вода.

Вчені розраховують на як мінімум 5 років роботи нового телескопа, але він може працювати й довше. Телескоп буде обертатися навколо Сонця.

У космос його запустять з космодрому Куру у Французькій Гвіані в складеному вигляді всередині першого ступеня ракети Ariane 5.

Читайте також"Дикий саундтрек": NASA записала звуки супутника Юпітера (відео)Щоб почати повноцінну роботу, йому потрібно буде подолати приблизно 1,6 мільйона кілометрів. У результаті політ займе близько місяця. Ще близько п'яти місяців знадобитися, щоб розгорнути конструкцію й налаштувати прилади.

Телескоп Джеймса Вебба

Це знаменитий довгобуд NASA.

На розробку телескопа пішло 25 років, за які було витрачено понад 10 мільярдів доларів.

Унікальність телескопа полягає в його величезному дзеркалі діаметром в 6,5 метра. Якщо запуск пройде успішно, воно стане найбільшим, яке коли-небудь людство відправляло у космос.

Вас також можуть зацікавити новини: