Вчені виявили в Чумацькому Шляху білий карлик-пульсар / фото ua.depositphotos.com

Вчені виявили одну з найрідкісніших зірок в Чумацькому Шляху. Йдеться про білого карлика-пульсара, повідомляє журнал Astronomy & Astrophysics.

Як повідомляється, зірка розташована лише за 773 світлових роки від нас й належить до однієї з найрідкісніших категорій нашої галактики.

J1912-4410 - білий карлик-пульсар. Досі в нашій галактиці була відома тільки одна схожа зірка. Відкриття дає нам новий інструмент для вивчення не тільки еволюції зірок, але і дивних сигналів, виявлених по всьому Чумацькому Шляху.

Відео дня

Як повідомляється, відкриття підтверджує, що магнітне поле білого карлика генерується внутрішнім динамо, подібно до того, як рідке ядро Землі генерує наше магнітне поле.

У випадку пульсара нейтронна зірка швидко обертається, аж до мілісекундних масштабів. Промені електромагнітного випромінювання, що генеруються швидким обертанням і потужним магнітним полем, вириваються з магнітних полюсів. Коли зірка обертається, ці промені проходять повз наше поле зору, як космічний маяк, змушуючи зірку пульсувати.

Білі карлики являють собою схожі зоряні залишки. Це ядра мертвих зірок з масою нижче 8 мас Сонця. Вони менш щільні, ніж нейтронні зірки, і мають більший радіус.

Яка маса Чумацького Шляху - останнє відкриття вчених

Як повідомляв УНІАН, вчені підрахували масу Чумацького Шляху. На їхню думку, більша частина маси нашої галактики не зосереджена в центрі, а простягається у вигляді галактичного гало. Масу таких великих об'єктів зручно відображати взявши за основу Сонце. Так, зірка важить приблизно 1 983 000 000 000 000 000 000 000 000 000 кг, а Чумацький Шлях має 1 трильйон сонячних мас, плюс або мінус кілька сотень мільярдів сонячних мас.

Вас також можуть зацікавити новини: