Біля берегів Антарктиди дрейфує гігантський айсберг / скріншот з відео

У мережі з'явилися перші кадри гігантського айсберга розміром з Лондон, який на початку року відколовся в Антарктиді. Відео з дрейфуючим айсбергом опублікували британські дослідники.

Як повідомляється, шматок льоду розміром з мегаполіс, який отримав позначення A81, відколовся від шельфового льодовика Антарктиди через десять років після появи перших тріщин. Це другий гігантський розкол, зареєстрований за останні два роки.

Динамічні кадри з повітря, зроблені британською антарктичною службою, показують, наскільки масивна ця крижана брила, яка виглядає нескінченною навіть з висоти. Вчені відзначають, що більша частина маси айсберга прихована від наших очей на сотні метрів в глибину.

Зараз A81 пливе за 150 кілометрів від того місця, де він колись був частиною полярного континенту. Він становить загрозу для діяльності людини і може мати величезний вплив на місцеву екологію, кажуть вчені. 

Під час танення айсберга виділяється багато поживних речовин, які можуть сприяти росту мікроскопічних рослин, таких як фітопланктон.

Негативна сторона полягає ще і в тому, що танення в таких великих масштабах скидає в океан багато прісної води, що знижує рівень солоності і робить води непридатними для багатьох видів живих організмів.

Айсберг А81 - що про нього відомо

Як повідомляв УНІАН, айсберг розміром з Лондон відколовся в Антарктиді у січні 2023 року. Його площа майже 1550 квадратних кілометрів. 

За словами вчених, подія не пов'язана з глобальним потеплінням. Відрив айсберга був очікуваним і є "частиною природної поведінки льодового шельфу Бранта".

Вас також можуть зацікавити новини: