Біля берегів Англії знайшли фрегат "Глостер", на якому ледь не потонув майбутній король

Знахідку вважають найважливішою за останні 40 років. На місці водолази виявили безліч артефактів.

Біля східного узбережжя Англії знайдено Королівський військовий корабель "Глостер", що затонув у 1682 році. Під час аварії на борту знаходився майбутній король Яків II, якому вдалося врятуватися. Морські історики називають цю знахідку найважливішою за останні 40 років.

"Глостер" знайшла команда водолазів-ентузіастів біля берегів графства Норфолк, повідомляє Бі-бі-сі.

Брати Джуліан і Лінкольн Барнвелли разом зі своїм батьком і парою друзів вели пошуки знаменитого фрегата чотири роки, охопивши територію в 5 тис. морських миль. Вони вже почали втрачати надію, коли, нарешті, натрапили на добре збережені останки в 45 км від приморського міста Грейт-Ярмут.

Спочатку водолази виявили велику гармату. "Ми відчули трепет, це було так красиво. Ми тут же відчули, що знаходимося в привілейованому становищі. Ніхто в світі крім нас в той момент не знав, де лежить цей корабель. Це був особливий момент, і ми його ніколи не забудемо", - згадує Лінкольн Барнвелл.

Барнвелли знайшли корабель ще в 2007 році, але оголосити про нього змогли тільки зараз. Додаткові роки пішли на те, щоб ідентифікувати знахідку спільно з групою експертів.

"Ми були впевнені, що це був саме "Глостер", але в цих краях тонули і інші кораблі з гарматами, тому потрібно було це підтвердити", - пояснив Джуліан Барнвелл.

Британське міністерство оборони визнало, що знайдене судно - це дійсно "Глостер" в 2012 році, після того як водолази підняли з дна Корабельний дзвін.

Після цього місце розташування, яке знаходиться в міжнародних водах, повинно було охоронятися. Оголосити про те, що виявлений був саме "Глостер", водолази змогли тільки зараз.

"Через обставини, при яких цей корабель затонув, цю знахідку можна вважати найважливішою в історії морських відкриттів з часів підняття на поверхню судна "Мері Роуз", - підкреслив професор Клер Джовітт, старший фахівець з морської історії та культури з Університету Іст-Англії в Норфолку.

Вітрильник "Мері Роуз" був флагманом флоту Генріха VIII в XVI столітті, а знайдені на ньому артефакти називають "капсулою часу" епохи Тюдорів. Коли "Мері Роуз" піднімали з дна протоки Солент на південному сході Англії в 1982 році, за складною операцією по телебаченню спостерігала вся країна.

"Виявлення "Глостера" має фундаментальним чином змынити уявлення про XVII століття, його соціальну, морську та політичну історію", - вважає професор Джовітт.

"Вся історія останнього вояжу "Глостера", і до чого привели його наслідки - про це потрібно розповісти заново", - підкреслює історик.

Водолаз Джуліан Барнвелл також сподівається, що ця знахідка допоможе дізнатися багато нового про англійську історію.

"З останків цього корабля можна витягти масу нової інформації, і від цього виграє і Норфолк, і вся країна", - зазначив Барнвелл.

Що залишилося від корабля

Коли водолази виявили фрегат, його кіль був відколений від корпусу, а те, що залишилося від корпусу, було занурено в піщане дно. Наскільки добре зберігся корпус - невідомо, викопувати його і піднімати корабель на поверхню зараз планів немає.

На місці водолази виявили і підняли на поверхню безліч артефактів, включаючи одяг і взуття, окуляри, навігаційні прилади, особисті речі і закупорені пляшки вина. Одна з них - зі скляним клеймом сім'ї Легг, предків першого президента США Джорджа Вашингтона.

Людських останків на кораблі не знайшли, тільки кістки тварин.

Історія "Глостера"

"Глостер" був побудований в 1652 році. У складі англійського флоту він брав участь у морських боях під час воєн з Іспанією та Нідерландами.

У 1682 році судно зазнало аварії, застрягши на піщаній мілині недалеко від берегів графства Норфолк. Загинули, за різними підрахунками, від 130 до 250 осіб.

На борту знаходився герцог Йоркський Джеймс Стюарт-колишній лорд-адмірал англійського флоту і молодший брат короля Карла II, який тоді правив. Герцогу вдалося врятуватися разом з ще близько 330 моряками і пасажирами.

Виживши під час аварії, герцог Йоркський став наступним королем Англії, відомим як Яків II - останній католик на англійському престолі. У 1688 році його було повалено в ході "Славної революції" через гоніння на протестантську більшість.

Але, як розповідали свідки з "Глостера", саме його дії під час корабельної аварії призвели до великих людських жертв.

За існуючим протоколом, першими повинні були евакуювати персон королівської крові, але герцог довго сперечався з капітаном про те, що якимись маневрами можна зрушити корабель з мілини. Через це було втрачено дорогоцінний час.

Крім того, як стверджували свідки, майбутній Яків II спочатку дав врятувати всіх католицьких священиків і своїх собак, а потім вже в човни почали садити членів екіпажу.

Але відповідальність за трагедію на себе Яків брати відмовився, звинувативши у всьому капітана, якого згодом ув'язнили.

Вас також можуть зацікавити новини: