Червоне сяйво на небі в Україні опинилося у центрі уваги, і його вже прокоментували у НАН / фото t.me/xydessa

Північне сяйво "Аврора" в Україні мало червоне забарвлення завдяки атомарному кисню.

Зазвичай явище зелено-червоне, і українці бачили майже типовий його колір, поділився інформацією керівник лабораторії Головної астрономічної обсерваторії Національної академії наук України Іван Крячко в коментарі "РБК-Українa".

Експерт зазначив, що скоро можна буде частіше побачити сяйва у небі, оскільки зросте сонячна активність. "Активність Сонця зростає поступово, а не одномоментно, тому воно нині вже суттєво активніше, ніж п'ять років тому, але пік активності, згідно з прогнозами, буде в наступному році. Тому найближчого року таких сяйв буде більше, але скільки - точно сказати важко", - сказав він.

Відео дня

Червоне північне сяйво над Україною бачили 5 листопада - що відомо

У неділю увечері у низці областей небо було червоного кольору - незвичайне природне явище, зокрема, бачили в Київській, Одеській, Львівській та Чернігівській областях. Згодом стало відомо, що люди побачили сяйво "Аврори".

Астроном Володимир Кажанов повідомив, що це рідкісне для України явище можна було побачити, бо була потужна геомагнітна буря, пов'язана з бомбардуванням нашої планети викидом корональної маси, який трапився на Сонці кілька днів тому.

Вас також можуть зацікавити новини: