Вчені дізналися можливу причину, з якої собаки нахиляють голову набік, коли слухають людину / flickr.com/18284386@N02

В Угорщині вчені з'ясували можливу причину, за якої собаки нахиляють голову, коли слухають людину.

Така поведінка може бути ознакою підвищеної уваги з боку тварин, публікує Naked Science результати дослідження вчених з угорського університету Етвеша Лоранда, розміщені в журналі Animal Cognition.

У дослідженні брали участь 40 домашніх псів різних порід. Кожна тварина мала запам'ятати назву двох раніше невідомих іграшок.

Відео дня

"...тварини пройшли три однакових випробування, перше з яких провели через місяць після "знайомства" з іграшками й передачі їх господарям собак. Вихованця просили принести одну з кількох нових іграшок, обраних випадково. Те ж саме тваринам пропонували зробити через два, а потім три місяці після першого випробування", – наголошується в матеріалі.

Читайте такожСобаки стали жити з людьми раніше, ніж вважалось – вчені (фото)Пси в цілому 12 разів приносили іграшки. Під час виконання кожного із завдань вчені відмічали, чи нахиляли тварину голову в бік.

Пізніше з'ясувалося, що собаки, які не плуталися в іграшках, набагато частіше нахиляли голову. Частіше за інших голову набік нахиляли пси породи бордер-коллі.

"...фахівці припустили, що різниця в поведінці собак пов'язана зі сприйняттям знайомих (значущих) слів чи ж служить ознакою підвищеної уваги...", – підкреслюється в статті.

Нагадаємо, у 2013 році канадський вчений, доктор філософії Стенлі Корен опублікував дослідження, в якому йшлося, що собаки з витягнутою мордою частіше нахиляють голову в бік, коли слухають господаря, аніж "плоскоморді" пси.

Раніше вчені з Університету Гельсінкі вивчили особливості понад 20 порід собак, провели дослідження за участю понад 9 000 домашніх тварин і з'ясували, зокрема, що маленькі собаки, швидше за все, поводяться агресивно, ніж собаки великого та середнього розмірів.