Ім'ям Івана Пулюя назвали планету / фото УНІАН, Юрій Гриньків

Ім'ям видатного українського фізика Івана Пулюя названо малу планету.

Відповідне рішення ухвалила Міжнародна астрономічна спілка (IAU), повідомив провідний науковий співробітник Інституту фізики НАН України, доктор фізико-математичних наук Василь Шендеровський на сторінці в Facebook.

"Цієї миті науковці, колектив Тернопільського Національного Технічного Університету ім.Івана Пулюя, жителі Гримайлова чекали більше трьох років. Міжнародна астрономічна спілка (IAU) назвала малу планету ім'ям Івана Пулюя (226858) Ivanpuluj=2004 TY 13, про що повідомлено у Bulletin WGSBN (робоча група з питань номенклатури небесних тіл) Vol.1,#1, 2021,May 14, p.24", - йдеться в повідомленні.

За словами Шендеровського, таким чином реалізувався один із пунктів заходів з вшанування 175-річчя від дня народження видатного українського вченого.

Читайте такожВ Україні з'явиться центр з підготовки спеціалістів аерокосмічного напряму

Що відомо про Івана Пулюя

Іван Пулюй (1845-1918) - український фізик та електротехнік, винахідник, організатор науки, публіцист, перекладач. Один із першовідкривачів радіоактивного випромінювання

Пулюй працював у нових і актуальних на той час напрямках фізики: дослідна перевірка передбачень молекулярно-кінетичної теорії Максвелла, дослідження природи і властивостей катодних та Х-променів.

Працював у галузі молекулярної фізики, електротехніки, досліджував електричні розряди в газах, властивості та природу рентгенівських променів задовго до В. Рентгена. У 1882 році винайшов фосфоресцентну лампу, попередницю рентгенівської.

Володів більш як 10-ма мовами. Переклав підручники з геометрії та фізики для українських гімназій, молитовник на українську мову. Разом із Пантелеймоном Кулішем та Іваном Нечуй-Левицьким переклав на українську мову Біблію, розробляв основи концепції національної освіти, працював над словником української технічної термінології.

Вас також можуть зацікавити новини