Індія відправила місію на Місяць / фото Twitter / @narendramodi

Індійське космічне агентство успішно запустило ракету, яка повинна доставили місяцехід на південний полюс Місяць.

Як повідомляє Independent, місія Chandrayaan-3 з посадковим модулем і всюдиходом стартувала о 14:35 за місцевим часом на борту ракети LVM3 з головного індійського космодрому Шріхарікота в південному штаті Андхра-Прадеш.

Пізніше Індійська організація космічних досліджень (ISRO) підтвердила, що космічний корабель успішно вийшов на заплановану орбіту навколо Землі. Після ряду ретельно спланованих маневрів в найближчі дні очікується, що апарат приземлиться біля південного полюса Місяця 23 серпня.

Відео дня

Успішна посадка зробить Індію лише четвертою країною після США, колишнього Радянського Союзу та Китаю, яка посадить зонд на Місяць, і першою, хто зробить це поблизу південного полюса Місяця.

Цей регіон представляє особливий інтерес для космічних агентств та приватних компаній через підтверджену присутність водяного льоду, який може підтримувати потенційні місячні місії з видобутку корисних копалин та місячні бази.

Серед приладів на борту посадкового модуля є зонд для вимірювання теплових властивостей поверхні Місяця і прилад для вимірювання місячної сейсмічної активності.

Марсохід і посадковий модуль будуть проводити далекомірні дослідження й аналізувати газове та плазмове середовище Місяця.

Граніт на Місяці

Як повідомляв УНІАН, зовсім недвно вчені знайшли на Місяці граніт. Він в достатку зустрічається на Землі, але вкрай рідко - в інших частинах Сонячної системи.

Виявлення граніту на Місяці свідчить, як вважають вчені, про наявність вулканів на нашому супутнику, які ми ніколи раніше не бачили.

Вас також можуть зацікавити новини: