Космічні перегони мільярдерів: Бренсон зібрався летіти на тиждень раніше за Безоса

Засновник Virgin Galactic хоче вирушити до космічної межі вже 11 липня, тоді як політ Blue Origin заплановано на 20 липня.

Virgin Galactic оголосила в четвер, 1 липня, що її засновник, британський мільярдер Річард Бренсон планує відправитися в суборбітальний космічний політ під час наступних випробувань на космолеті VSS Unity вже 11 липня.

Як повідомляє CNBC, таким чином Бренсон прагне випередити найбагатшу людину світу, засновника Amazon Джеффа Безоса - той планує полетіти кораблем заснованої ним компанії Blue Origin 20 липня.

"Після більш ніж 16 років досліджень, розробок і випробувань Virgin Galactic стоїть в авангарді нової комерційної космічної індустрії, яка має відкрити космос для людства і назавжди змінити світ", - йдеться в заяві Бренсона.

Запланований випробувальний політ - четвертий для апарату Virgin Galactic і перша місія компанії з екіпажем з чотирьох осіб: 22 травня Virgin Galactic запускала космоліт лише з двома пілотами.

Читайте такожЛітаюча машина-трансформер AirCar здійснила перший міжміський політ (відео)Разом із Бренсоном полетять три фахівці компанії: головний інструктор-космонавт Бет Мозес, провідний інженер з експлуатації Колін Беннетт і віце-президент зі зв'язків з урядом Сіріша Бандла. Космолетом керуватимуть пілоти Virgin Galactic Дейв Маккей і Майкл Масуччі.

Політ обіцяють вперше транслювати наживо, зокрема у Twitter, YouTube та Facebook.

Бренсон vs Безос

Річард Бренсон заснував Virgin Galactic у 2004 році для розвитку бізнесу у сфері космічного туризму. 25 червня компанія оголосила, що Федеральне управління цивільної авіації надало їй ліцензію на пасажирські польоти, початок яких намічено на 2022 рік.

Космоліт Virgin Galactic запускається з літака-носія, потім розганяється до більш ніж триразової швидкості звуку, проводить кілька хвилин в умовах мікрогравітації на висоті понад 80 кілометрів - умовного кордону між атмосферою і космосом, - після чого повільно розвертається і повертається на Землю, де приземляється на злітно-посадковій смузі.

На сьогодні у сфері космічного туризму Virgin Galactic конкурує з американською Blue Origin, створеною у 2000 році засновником Amazon Джефом Безосом.

У червні Безос оголосив, що полетить першим пасажирським рейсом Blue Origin на своїй ракеті New Shepard. Запуск Blue Origin запланований на 20 липня. Мільярдер збирається летіти зі своїм братом, а також з переможцем публічного аукціону, який купив квиток за 28 мільйонів доларів, і легендарною піонеркою аерокосмічної промисловості, 82-річною Уоллі Фанк.

Що відомо про New Shepard

Blue Origin розробляє свою багаторазову суборбітальну систему New Shepard з 2006 року. Система складається з капсули для шістьох осіб і одноступеневої ракети.

Ракета має здійснювати вертикальний розгін і злітати на висоту близько 40 км, де капсула відділятиметься і підійматиметься до 100 км.

При цьому пасажири зможуть відчути короткочасний стан невагомості та навіть претендувати на звання астронавтів. Згодом ракета сама повернеться на Землю, а капсула приземлиться на парашуті.