Не астероїд і не комета: астрономи висунули нову теорію про погодження загадкового міжзоряного об'єкта

Вчені припускають, що великий шматок породи одного разу міг відколотися від ядра комети.

Вчені висунули нову теорію щодо того, чим насправді може бути перший ідентифікований міжзоряний об'єкт Оумуамуа.

Згідно з дослідженням, проведеним під керівництвом астронома з Університету Осло в Норвегії Джейн Луу, Оумуамуа може бути просто клубком космічного пилу, пише НВ із посиланням на Live Science.

За її припущенням, Оумуамуа міг утворитися з пилу, здутого з ядра комети поза нашою Сонячною системою.

Вчені припускають, що великий шматок породи одного разу міг відколотися від ядра комети, і, коли частинки пилу і газу відлітали від ядра, вони прикріплялися до кам’яного фрагменту, в кінцевому підсумку формуючи Оумуамуа. У міру того, як фрагмент ставав більше, газ, який іде від комети, зрештою виштовхував породу в космос.

Читайте такожПерший іммігрант у космосі: міжзоряний астероїд оселився на орбіті Юпітера

Це скупчення породи та пилу з комети буде проштовхуватися через космос сонячною радіацією і зрештою здійснить короткий політ нашою Сонячною системою.

Вчені підозрюють, що оригінальна комета була "довгоперіодичною", і їй потрібно багато часу, щоб облетіти свої зірки й піти досить далеко від них. Через слабку гравітації комети і тиск випромінювання вчені вважають, що об'єкт відокремився від своєї батьківської комети, зрештою зробивши короткий проліт через нашу Сонячну систему.

Луу вважає, що з такими технологіями огляду неба, як телескоп Pan-STARRS 1 (Panoramic Survey Telescope і Rapid Response System), який вперше помітив Оумуамуа в 2017 році, ми почнемо бачити все більше і більше міжзоряних об'єктів.

Що таке Оумуамуа

  • Оумуамуа - перший в історії міжзоряний об'єкт, зафіксований вченими у 2017 році. Його назвали Оумуамуа і спершу вважали астероїдом. Також були припущення, що цей об'єкт могли запустити представники інопланетних цивілізацій.
  • Тривалі дослідження траєкторії руху космічного об'єкта Оумуамуа показали, що на траєкторію його руху впливають негравітаційні сили. А значить, Оумуамуа, який прилетів до нас на величезній швидкості з іншої зоряної системи, зовсім не астероїд, як передбачалося раніше, а комета.