"Джеймс Вебб" надіслав на Землю перші фотографії \ фото REUTERS

Запущена в космос півтора місяці тому інфрачервона обсерваторія NASA "Джеймс Вебб" передала на Землю перші фотографії, зроблені у фінальній точці своєї подорожі, на відстані близько 1,5 млн км від Землі.

Однак перші зображення з основної камери "Джеймса Вебба" не відрізняються ні яскравістю, ні чіткістю, ні різноманітністю, повідомляє Бі-бі-сі.

Отримане зображення складено з більш ніж 1000 окремих фотографій однієї і тієї ж зірки - HD 84406, розташованої на відстані всього близько 260 світлових років, в сузір'ї Великої Ведмедиці, і яка за характеристиками нагадує Сонце.

Відео дня
Отримане зображення складено з більш ніж 1000 окремих фотографій однієї і тієї ж зірки \ фото NASA

Розгледіти її з Землі неозброєним оком неможливо, але можна за допомогою потужного бінокля або будь-якого телескопа. Відшукати HD 84406 в нічному небі не складе труднощів. Потрібно знайти відомий будь-якому школяреві великий ківш Ведмедиці і поглянути трохи правіше. Першою яскравою зіркою на уявній лінії, що проходить через верхню "кромку" ковша, і буде шуканий жовтий карлик.

Розгледіти її з Землі неозброєним оком неможливо \ фото NASA

Втім, якщо поглянути на поєднаний з сотень зображень знімок, можна з подивом виявити, що зірок там виділяється не одна, а цілий розсип. Яскравих точок справді рівно 18 - за кількістю сегментів основного дзеркала "Джеймса Вебба", кожен з яких зараз фактично працює як окреме дзеркало. Так що насправді на знімку зображені не різні зірки, а 18 "версій" однієї і тієї ж. Виходяче від неї світло просто потрапило в різні місця об'єктива інфрачервоної камери, відбившись від різних поверхонь.

Саме так і було задумано, і в NASA цих (нічим не примітних для обивателя) змазаних знімків чекали з нетерпінням, щоб приступити до основної роботи. Тепер інженерам потрібно змінити нахил кожного з відбиваючих сегментів, підігнавши їх один до одного таким чином, щоб всі 18 точок зійшлися в одну. На цю складну космічну хореографію у телескопа піде ще близько місяця.

Вчені сподіваються, що "Джеймс Вебб", що обійшовся NASA в астрономічну суму $10 млрд, дозволить зазирнути далеко в минуле, у часи формування Всесвіту і галактик. Це можливо, оскільки телескоп здатний вловлювати сигнали, що виходять від зірок на відстані до 13,5 млрд світлових років. Тобто він зможе подивитися на Всесвіт такий, як він виглядав всього через 200 млн років після Великого вибуху.

Як повідомляв УНІАН, 25 грудня NASA запустило у космос орбітальну інфрачервону обсерваторію "Джеймс Вебб". Телескоп почали будувати 25 років тому. Він став найдорожчим проектом NASA.