Телескоп був запущений в космос 25 грудня 2021 року \ фото REUTERS

Найдорожчий і найпотужніший космічний телескоп в історії людства James Webb, запущений Національним аерокосмічним агентством США (NASA) 25 грудня 2021 року, виведений на задану орбіту.

Телескоп, на створення якого витратили $10 млрд, призначений для збору інформації про шляхи зародження Всесвіту, передає Анадолу.

Апарат вивчатиме ранню стадію Всесвіту - склад перших зірок і еволюцію галактик.

Кінцевий пункт призначення телескопа знаходиться від Землі на відстані майже 1,6 млн км. Ця точка знаходиться в чотири рази далі від Землі, ніж Місяць.

Читайте такожТелескоп "Джеймс Вебб" успішно розгорнув велетенське дзеркало, вкрите золотом (відео)

Семитонний апарат Webb зробив включення своїх прискорювачів протягом приблизно п'яти хвилин для фінальної корекції курсу.

Дзеркала в обсерваторії повинні бути ретельно вирівняні, а інфрачервоні детектори повинні бути достатньо охолоджені, перш ніж в червні можна буде почати наукові спостереження.

"Ми на один крок ближче до розкриття таємниць Всесвіту. Не можу дочекатися, щоб побачити перші спостереження Webb  за Всесвітом цього літа", - сказав керівник NASA Білл Нельсон.

Як повідомляв УНІАН, 25 грудня NASA запустило у космос орбітальну інфрачервону обсерваторію "Джеймс Вебб". Телескоп почали будувати 25 років тому. "Джеймс Вебб" відправився у космос зі стартового комплексу Arianespace ELA - 3 на європейському космодромі, розташованому неподалік Куру, Французька Гвіана. Космічний телескоп вивела ракета-носій Ariane 5.