Вчені навчилися відводити блискавки за допомогою лазера / фото ua.depositphotos.com

Нове дослідження показало, що направлення лазерного променя в небо може запобігти ударам блискавки.

Як повідомляє Science Alert, експеримент по відводу блискавок провели в Швейцарії на вершині гори, де стоїть величезна металева телекомунікаційна вежа.

Зараз наш найкращий захист від ударів блискавки - це стрижень Франкліна, не що інше, як металевий шпиль, винайдений ще в 18 столітті. Фізики ж з Парижа вирішили перевірити новий спосіб захисту критичної інфраструктури від блискавок.

Відео дня

"Хоча ця область досліджень була дуже активною протягом понад 20 років, це перший польовий результат, який експериментально демонструє блискавку, керовану лазерами", - пишуть дослідники.

Короткі інтенсивні лазерні імпульси направляли в хмари під час грози і успішно відхилили чотири розряди блискавки. Ще 12 ударів блискавки потрапили у вежу в ті періоди, коли лазер не працював.

Вчені направили в небо лазер і змогли відвести удар блискавки / фото Nature Photonics

Як це працює?

Як пояснили дослідники, лазер, спрямований вгору, змінює світлозаломлюючі властивості повітря, змушуючи лазерний імпульс стискатися і посилюватися, поки він не почне іонізувати молекули повітря. 

Молекули повітря швидко нагріваються на шляху лазера, поглинаючи його енергію, а потім викидаються з надзвуковою швидкістю. Це залишає після себе "довгоживучі" канали менш щільного повітря, які забезпечують шлях для електричних розрядів.

"Ця робота прокладає шлях до нових застосувань ультракоротких лазерів і являє собою важливий крок вперед у розробці лазерної блискавкозахисту для аеропортів і великих об'єктів інфраструктури", - кажуть вчені.

Вас також можуть зацікавити новини: