REUTERS

Про це повідомляє gazeta.ru з посиланням на Postimees, яке цитує міноборони Литви.

Як повідомило відомство, це найвище число вильотів реагування за тиждень, а також «найзначніша форма військової активності Росії біля кордонів держав Балтії».

Наголошується, що всі помічені російські військові літаки здійснювали переміщення між континентальною частиною Росії і Калінінградською областю над нейтральними водами в Балтійському морі.

Відео дня

За тиждень було відмічено і упізнано майже 80 літаків - Су-27, Су-24, Су-34, МіГ-31, а також транспортні літаки та літаки розвідки.

Як повідомляв УНІАН, Генеральний секретар НАТО Йєнс Столтенберг переконаний, що російські літаки біля кордонів та повітряного простору НАТО становлять загрозу цивільній авіації.

Читайте такожЦивільна авіація Фінляндії поміняла маршрути після повідомлення про повітряного шпигуна РФ

Про це він сказав у понеділок в Брюсселі по завершенні зустрічі з прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком, коментуючи інформацію щодо протесту Швеції та Данії на адресу Москви через те, що, як вони стверджують, російський винищувач підбив один з приладів для визначення місця знаходження та летів дуже близько до цивільного літака.

«У мене немає детальної інформації щодо цього інциденту, але що я можу сказати, так те, що ми бачимо суттєве збільшення повітряної активності Росії біля кордонів та повітряного простору НАТО, особливо у Балтійському та Чорному морі. Це не тільки питання збільшення кількості вильотів, а й також те, як саме вони літають», - сказав він.

Генсек НАТО стверджує, що російські військові літаки не спілкуються з цивільним контролем за рухом, вони не вмикають транспондери. «Це є причиною ризику для цивільного повітряного руху. Я хотів би підкреслити, що всі літаки НАТО проводять свої польоти у відповідності до міжнародних стандартів безпеки. Я думаю, що важливо, що ми перериваємо російські польоти. Що показує, що ми готові», - наголосив Столтенберг.