Гуманитарная помощь прибыла на Донбасс / facebook.com/petroporoshenko

Першу частину українського гуманітарного вантажу, сформованого владою за ініціативи президента Петра Порошенка, сьогодні вдалося доставити мешканцям окупованих територій Донецької та Луганської областей.

Про це УНІАН повідомили у прес-службі президента.

Президент заявив, що влада і надалі робитиме все для захисту громадян, що опинилися у біді.

Відео дня

Читайте такожНа Донеччину прибув "гумконвой" з Абхазії, про вміст якого нічого не відомо

"Гуманітарна місія під українськими прапорами вже розповсюджує допомогу нашим громадянам на тимчасово окупованих територіях Донбасу. У першу чергу допомогу отримують діти, ветерани, інваліди, хворі, одинокі та літні люди, які страждають найбільше. Ми нікого не залишимо в біді", – заявив глава держави.

Українська влада зробила усе можливе, щоб після проведення зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську домовитися про передачу адресної допомоги для соціальних установ на територіях, що знаходяться під тимчасовою окупацією.

Перша така допомога – 7 тонн вантажу – адресно дійшла до спеціальних установ Красного Луча і ще 2 тонни – до Алчевська на Луганщині. Сьогодні доставлено крупи, олію, м’ясні та рибні консерви, чай, печиво, солодощі, фрукти тощо Петровському обласному навчально-реабілітаційного центру для дітей з особливими потребами, а також для Територіального центру м. Красний Луч, який обслуговує інвалідів та учасників війни, хворих, одиноких та літніх людей, та Краснолучського обласного протитуберкульозного диспансеру. В Алчевську допомогу отримують обласний протитуберкульозний диспансер та два будинки сімейного типу.

Уповноважений президента з питань мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко нагадала, що за дорученням президента 25 грудня уряд доставив в Краматорськ і Сєвєродонецьк гуманітарний вантаж, який везли 26 фур, вагою 326 тонн – продукти, речі першої необхідності і навіть новорічні ялинки. Сьогодні ці продукти почали розвозити і роздавати людям та спецустановам представники служби надзвичайних ситуацій та соцслужб Донецької і Луганської ОДА.

Читайте такожРосія своїми "гумконвоями" порушує міжнародне право - Московський Червоний Хрест

Як повідомив віце-прем'єр-міністр Геннадій Зубко, глави відповідних обладміністрацій Олександр Кіхтенко та Геннадій Москаль склали перелік населених пунктів і соціальних установ у зоні під небезпекою обстрілу. Сьогодні 6 фур вагою 60 тонн вирушили з Краматорська в селища Ольховатку, Камишеваху, Булавинку, міста Вуглегірськ та Дебальцеве, де допомогу роздали місцевим мешканцям. Окрім продуктів, у кожній фурі є і ялинки, які передають дитячим установам та лікарням. До кінця дня у Краматорську завантажать ще 10 тонн гуманітарного вантажу для розповсюдження.

Глава Луганської обладміністрації Москаль, який за дорученням президента відповідав за доставку гуманітарного вантажу, наголосив: "Українська влада готова допомагати лікарням, інтернатам, хоспісам, будинкам престарілих, але наполягає, що це має бути адресна допомога, і ми повинні мати повну гарантію того, що її отримали саме нужденні і що гуманітарний вантаж не пішов ні на які інші потреби".