Глава УПЦ КП отримав розширений і скорочений титули / фото УНІАН

Голова Української православної церкви Київського патріархату Філарет озвучив критерії, які будуть враховані під час обрання предстоятеля Єдиної помісної церкви в Україні.

В ефірі Українського радіо він повідомив, що Українську церкву, згідно з умовами Константинопольського патріарха, повинен очолити архієпископ - митрополит, а не патріарх, пише "Новое время".

У зв'язку з цим глава УПЦ КП отримав розширений (архієпископ і митрополит Київський і Всієї Русі України) і скорочений титули (патріарх Київський і Всієї Русі України, для внутрішнього використання).

Відео дня

"Треба мати богословську освіту, треба знати церковні канони, треба мати досвід управління єпархією і досвід управління церквою. А якщо досвіду немає - то діла не буде", - заявив Філарет.

Читайте такожСинод УПЦ КП змінив титул Філарета (відео)

Глава УПЦ КП наголосив, що не готовий поступитися особистими амбіціями в питанні обрання голови нової церкви.

"Ні! Але не тому, що я вважаю себе таким. А тому, що Москва зробить усе, аби зруйнувати Українську православну церкву. І тому заради того, щоб зберегти Українську православну церкву і довести її до завершення я повинен працювати до кінця", - сказав він.

Нагадаємо, що 11 жовтня Синод Константинопольського патріархату ухвалив історичне рішення про скасування акту про тимчасову передачу Московському патріархату Київської митрополії, створення в Києві ставропігії та визнання канонічними предстоятелів УПЦ КП і УАПЦ, що є важливою віхою на шляху надання автокефалії Українській церкві.