Українські православні завтра відзначають день святої Катерини / peremeny.ru

7 грудня православні християни відзначають День пам'яті святої великомучениці Катерини. УНІАН згадав історію і традиції давнього православного свята.

Читайте такожСтало відомо, коли в Києві встановлять головну новорічну ялинку країни

Історія святої Катерини

Християнство описує Катерину Олександрійську як «наречену Христову», яка зазнала жорстоких тортур і була вбита за свою віру. Дівчина народилася у другій половині III століття в Олександрії, у знатній і багатій сім'ї. Її мати була таємною християнкою і долучила Катерину до віри. Згідно з переказами, після хрещення дівчині наснився сон, в якому Господь дав їй перстень, заручивши її на собі. Коли вона прокинулася, то знайшла перстень на своїй руці.

Відео дня

Катерина почала активно проповідувати християнство. Римський імператор Максимін намагався спокусити її багатством і славою, щоб вона відмовилася від віри. Дівчина відмовилася, за що її піддали тортурам і позбавили волі, а потім стратили.

Дві частинки мощей Катерини Візантійської зберігаються в Німеччині. Частина мощей була передана в дар Катерининському собору.

Традиції та ворожіння на Святої Катерини

Згідно з народним повір'ям, Свята Катерина – покровителька любові і шлюбу, яка допомагає дівчатам відшукати свого судженого. День Катерини також називають «святом дівочої долі».

Дівчатам, які шукають любові, традиційно радять сходити вранці 7 грудня до церкви і помолитися перед іконою Святої Катерини.

Свято припадає на Різдвяний піст, тому відзначати його шумно не прийнято. Тим не менш, в цей день молоді дівчата збиралися на «вечорниці», просили Катерину про нареченого і гадали, що не заохочувалося церквою.

Дівчата на світанку зрізали гілки вишні і ставили у воду біля ікон. Вважалося, що якщо до Старого нового року (свята Святої Маланки) вишні зацвітали, то скоро дівчина вийде заміж.

У День святої Катерини біля її ікони прийнято ставити три свічки / фото restavratsya-xl.ru

Ворожили також і хлопці. Вони ставили у воду відламані вишневі гілки і чекали Різдва. Якщо до цього дня гілки розвивалися, наречена буде скромною. Якщо вишня засихала, то дружина буде сварливою і ледачою. Листки на гілці, що змогли розпуститися, віщували, що дружина юнака буде життєрадісною та ніжною.

Прикмети на Святої Катерини

За днем святої Катерини, як і за багатьма іншими святами, намагалися передбачати погоду.

У ходу були прислів'я: «Катерина по воді, то Різдво по льоді», «На святу Катерину ховайся під перину», «Як на Катерини холодно, то буде голодно».

День святої Катерини: чого не можна робити

У день святої Катерини дівчатам небажано займатися тяжкою фізичною працею та рукоділлям. Вважається, що це полегшить майбутні пологи.

Релігія забороняє розводити в цей день багаття та розпалювати печі. Крім того, слід уникати гучних гулянь з алкоголем.

При цьому, слід пам'ятати про три свічки біля ікони святої Катерини. За прикметою, якщо їх не поставити, то рід дівчини може перерватися.

Раніше повідомлялося, що українців у грудні-січні чекають кілька зятяжных вихідних. Так, у грудні в українців буде три вихідних поспіль через католицьке Різдво. Його на офіційному рівні святкують з 2017 року. Свято випадає на вівторок, тому вихідними будуть 23, 24 і 25 грудня.