Ілюстрація / REUTERS

Побудований цього року міст, який з'єднує окупований Крим з територією Росії, насправді не потрібен ні РФ, ні Україні.

Таку думку в інтерв'ю "Обозревателю" висловив російський економіст, колишній радник Володимира Путіна Андрій Ілларіонов. За його словами, Кримський міст створений для одного – задушити українську економіку східної України.

Читайте такожНазвано приховану загрозу Кримського моста

Відео дня

"Це міст під назвою "удав" у прямому сенсі цього слова. Його занижена арка не пропускає 44% суден, які раніше проходили у Маріуполь і Бердянськ. За шириною він набагато вужчий, ніж інші мости. Саме автомобільне полотно побудоване буквально над рівнем води, плюс до цього прикріплені спеціальні рахунки, які забороняють прохід будь-яких судів, у тому числі маломірних та човнів", – сказав Ілларіонов.

За його підрахунками, після введення мосту в експлуатацію вантажообіг Маріупольського порту впав на 50%.

"До того ж, 16-ти кілометрова Керченська протока перев'язана зашморгом, за якого залишається лише один прохід – Керч-Єнікальський канал. Але він контролюється ФСБ. Іншими словами, це такий ФСБшний міст, який душить економіку не тільки Маріуполя і Бердянська, але навіть і Росії. Тому він гідний тільки одного – розбору і ліквідації", – запевнив економіст.

Нагадаємо, Росія почала будувати Керченський міст у квітні 2015 року, 15 травня 2018-го відбулося відкриття автодорожньої частини споруди, яка з'єднала російський Краснодарський край з Кримом.