Стало відомо, коли українські консули зустрінуться з полоненими моряками / фото facebook.com/denisovaombudsman

Українські консули в першій половині січня планують відвідати всіх захоплених у полон українських моряків, які перебувають у СІЗО Москви.

Про це в ефірі телеканалу ATR 27 грудня повідомила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

Читайте такожВже 19 українських моряків, яких захопила Росія, назвали себе військовополоненими

"Сьогодні я отримала інформацію від наших консулів, що вони вже отримали дозвіл, і 10 січня зможуть відвідати наших хлопчиків в "Матроській тиші" - [Андрія] Артеменка, [Андрія] Ейдера і [Василя] Сороку. Ще раз зможуть подивитися, як вони себе почувають, практично через місяць, адже останній раз консули у них були на початку грудня", - зазначила Денісова.

Омбудсмен підкреслила, що досі Україна не отримала офіційної інформації про поранення та лікування військовополонених моряків.

"Ми вимагаємо від [російського омбудсмена Тетяни] Москалькової і від [Михайла] Федотова, який керує Радою з прав людини РФ, щоб вони дали інформацію про поранених з підтвердженням медичних висновків", - додала Денісова.

За її словами, інших військовополонених моряків, яких утримують в СІЗО "Лефортово", консули відвідають 14 - 16 січня.

Нагадаємо, 25 листопада російські прикордонники захопили в Керченській протоці три українські судна, які прямували з Одеси до Маріуполя. У полоні опинилися 24 українських моряка.

Раніше УНІАН повідомляв про те, що всі захоплені прикордонниками в Керченській протоці українські моряки оголосили себе військовополоненими.

Також УНІАН писав, що Путін назвав керченський інцидент спробою підняти рейтинг Порошенка.