Міхал Прокопович (у сірому піджаку) на засіданні суду 14 січня 2019 року / фото radiosvoboda.org

Громадянин Польщі Міхал Прокопович, якого звинувачують у причетності до підпалу будинку спілки угорців в Ужгороді, заявив під час засідання суду, що отримав вказівки щодо нападу від німецького журналіста, який працював консультантом депутата німецького парламенту від ультраправої "Альтернативи для Німеччини".

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

"Усі дії були здійснені згідно з чіткими інструкціями Мануеля Оксенрайтера. Моєї ініціативи в цьому не було. Основною метою було не розпалити міжнаціональну ворожнечу, а скомпрометувати "українських бандерівців", - заявив Міхал Прокопович.

Відео дня

Також підозрюваний заявив, що передавав інструкції іншим паліям за допомогою месенджерів.

Перше судове засідання у справі підпалу угорського центру в Ужгороді почалося в польському Кракові.

"Радіо Свобода" також пише, що минулого тижня в листуванні в російській соціальній мережі "ВКонтакте" Оксенрайтер категорично заперечував свою причетність до підпалу Угорського культурного центру, назвавши цю версію "нісенітницею". При цьому серед його друзів у соціальній мережі виявився один із паліїв, Томаш Рафал Шимковяк (його сторінка зараз видалена). "Після запитання про те, чи знайомий Оксенрайтер із кимось із обвинувачених у підпалі громадян Польщі, він закрив доступ до свого профілю для користувачів, які не є його друзями", - пише видання.

Читайте такожTVP: Підпал угорського центру в Ужгороді влаштував проросійський неофашист з Польщі

"Радіо Свобода" також зазначає, що Мануель Оксенрайтер відомий як регулярний "викривач злодіянь" "української фашистської хунти" в ефірах російських телевізійних "Першого каналу" і RT, друг російського політолога, лідера так званого "Міжнародного євразійського руху" й ідеолога "євразійської цивілізації" з центром у Росії Олександра Дугіна, "спостерігач від Німеччини" на "виборах", які влаштовували угруповання "ДНР" і "ЛНР", і частий гість в окупованому Росією Криму, куди він їздить, порушуючи законодавство України.

Як повідомляв УНІАН, прокуратура Польщі передала до суду матеріали справи стосовно трьох громадян, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку спілки угорців в Ужгороді. Серед підозрюваних троє поляків, які були затримані відразу після інциденту.

За даними слiдства, за підпал виконавці отримали по тисячі злотих від замовника - німецького журналіста, який, імовірно, діяв за вказівкою спецслужб Росії.

Підпал Угорського культурного центру в Ужгороді був здійснений 4 лютого 2018 року. Цей підпал іще більше ускладнив відносини Києва і Будапешта, які й без того стали вкрай напруженими після ухвалення Україною восени 2017 року поправок до закону "Про освіту" стосовно мови шкільної освіти. (27 лютого 2018 року цю ж будівлю підпалили вдруге, вже інші нападники).

Згідно з матеріалами справи, замовник підпалу - "німецький журналіст", ім’я якого досі не називали.