За підпал виконавці отримали по тисячі злотих від замовника / фото Національна поліція України

Прокуратура Польщі передала до суду матеріали справи стосовно трьох громадян, які на початку лютого 2018 року організували і вчинили підпал будинку спілки угорців в Ужгороді.

Зловмисникам висунули звинувачення у тероризмі, повідомляє Громадське з посиланням на TVP.info.

За даними слiдства, за підпал виконавці отримали по тисячі злотих від замовника - німецького журналіста, який, ймовірно, діяв за вказівкою спецслужб Росії.

Відео дня

"Це була провокація, яка мала призвести до погіршення українсько-угорських відносин", - заявив офіцер Агентства внутрішньої безпеки, який вів справу.

Читайте такожЗаарештовано ще одного підозрюваного у підриві Товариства угорців в Ужгороді

Головним підозрюваним у справі є 28-річний Міхал П., який є спеціалістом у сфері безпеки.

Видання зазначає, що він пов'язаний з неофашистською організацією Falanga і проросійською партією Zmiana, лідер якої Маріуш П. вже третій рік перебуває у слідчому ізоляторі за підозрою у співпраці з розвідками РФ та Китаю.

Слідчі вважають, що Міхал П. завербував двох інших поляків - Адріана М. і Томаша Ш., давши їм гроші на купівлю суміші для вибухівки, а також інші необхідні матеріали. Зловмисники мали записати на відео підпал і переслати йому, що мало означати виконання завдання. Головний підозрюваний відмовився визнати провину.

Виконавці вирушили в Україну 3 лютого через польсько-словацький кордон, залишивши свої телефони вдома і взявши до Ужгорода ті, що отримали від Міхала, йдеться у матеріалі.

Нагадаємо, у ніч на 27 лютого 2018 року в Ужгороді стався черговий підпал офісу Товариства угорської культури Закарпаття. Внаслідок пожежі ніхто не постраждав.