В Україні триває процес формування нової ПЦУ / фото УНІАН

Серед населення Донбасу все більше людей буде переходити в новостворену Православну церкву України, незважаючи на традиційно сильні позиції Московського патріархату в регіоні.

Читайте такожНа Вінниччині "заїжджі" прихильники колишньої УПЦ МП зірвали голосування за перехід до ПЦУ (відео)

Про це розповів священик ПЦУ Андрій Гуль, коментуючи процес формування єдиної Української церкви, передає "Обозреватель".

Відео дня

"Запущено механізм – ми отримали свою автокефальну незалежну помісну церкву. Це вже незворотній процес. І на сході України, я впевнений на 100%, більшість перейде в єдину помісну православну церкву", – заявив він.

Священик розповів, що неодноразово, будучи на фронті, спілкувався не тільки з військовослужбовцями, а й з місцевим населенням.

"Там є громади, які були прихожанами Української церкви. Наприклад, Маріуполь – багато церков, мій однокурсник там служить. Значна кількість людей приходить. Війна показала, хто є хто, виявила виразки. До війни такого розділу не було, це питання не було на поверхні. Не треба говорити, що на сході всі промосковські або "не такі", - підкреслив він.

За словами Гуля, в ПЦУ "всіх треба приймати, бо ми всі брати, всі українці, живемо на одній землі і цю землю любимо".

"Ми розуміємо, що роками і століттями велася пропаганда в плані того, що ми не повинні мати свою державу, не повинні мати свою церкву. Ми розуміємо, що якщо в одну точку весь час бити, то буде там і тріщина. Люди можуть свою думку змінити, але для цього потрібен час, адже попередньо роками велася ця політика", – заявив священик.