Президент присвоїв Філарету звання Героя України / фото УНІАН

Почесний патріарх Православної церкви України (ПЦУ) Філарет (в миру Михайло Антонович Денисенко) сьогодні, 23 січня, відзначає своє 90-річчя.

Про це йдеться у сюжеті ТСН.

Після здобуття Україною незалежності патріарх Філарет боровся за відновлення української церковної самостійності та за надання автокефалії православній церкві в Україні. До отримання Томосу очолював українську православну церкву київського патріархату. Нині Філарет почесний патріарх.

Читайте такожФіларет розкритикував переклад томосу про автокефалію ПЦУ

Під час подій грудня 2013 - січня 2014 року неодноразово висловлювався на підтримку Євромайдану. Патріарх Філарет вважає що церква допомогла постраждалим студентам, які сховались в Михайлівському монастирі, бо вона має виконувати християнські заповіді: «Люби ближнього свого, як самого себе. І оскільки ці люди постраждали від міліції і не мали можливості, де сховатися, вони звернулися до нас, в Михайлівський монастир, і монастир прийняв їх, напоїв чаєм, тобто дав їм притулок».

У 2015 році в одному з інтерв’ю, коментуючи військову агресію на Донбасі, порівняв дії російської влади з діями радикальних ісламістів з терористичної організації «Ісламістська держава». Крім того, він висловив сподівання, що війна на Донбасі зможе об'єднати українські православні церкви.

Читайте такожФіларет озвучив умови передачі Києво-Печерської лаври ПЦУ

Висловлюючись під час пам'ятних заходів до 85-х роковин Голодомору 1932 - 1933 років, пояснив причини голодомору наступним чином: «На той момент перепис населення показав, що українців - 85 млн, а росіян - 65 млн. Тому безбожне радянське керівництво вирішило знищити українців, щоб не переважали над росіянами».

Президент України Петро Порошенко привітав Філарета з 90-річчям, висловивши патріарху глибоку повагу та вдячність. Напередодні він присвоїв йому звання Героя України за видатну історичну роль у становленні церкви.

"Саме він зробив перші кроки до автокефалії тоді, коли її необхідності більшість з нас ще усвідомлювала. Розбудова Православної Церкви України стала головною справою його життя. І Господь воздав: Томос для України - є!" - підкреслив глава держави.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року Об'єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Єпіфанія предстоятелем єдиної помісної Православної церкви України.

6 січня в соборі святого Георгія в Стамбулі Вселенський патріарх Варфоломій вручив томос про надання автокефалії ПЦУ її предстоятелю, митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.