Колодій-2019: коли в Україні відзначатимуть проводи зими / фото УНІАН

Останній тиждень перед Великим Великоднім постом у православних християн завжди вважався святковим.

Нині він найбільш відомий як Масляна – хоча так цей тиждень в давнину звався тільки у прикордонних з Росією регіонах. В Україні ж з давніх-давен святкували Колодій, або ж Сиропусну неділю.

Колодíй – це Бог шлюбу, примирення і взаєморозуміння. Приходить до людей на Стрітення. Поновлювач втрачених сил навесні. Свято Колодія – це прославлення Сонця.

Відео дня

Колодій або Колодка - саме традиції, пов'язані з цими назвами, мають найдавніше коріння, яке може сягати ще часів Трипільської культури.

Колодій – в давньоукраїнській міфології бог шлюбу, любові та злагоди. Колодій нагадує молоді та їхнім батькам: "Не женився єси, то колодку носи!", звідки й пішла традиція в'язати колодку.

Хлопцям, які не одружилися за рік, прив'язували до руки колодку. В'язали і дівчатам, але рідше.

Колодка – це спокута. Вона не обов'язково мала бути справжньою. За традицією колодку хлопець сам не міг зняти, це мала зробити дівчина, а він за це повинен був відкупитися від неї. Нариклад, солодощами, або якщо хлопець хотів одружитися на цій дівчині, то хустка.

Існувало й інше трактування та традиція. Мов, Колодка, Колодій – символ того, що сонце піднімається вище по своєму небесному колі, тобто "коло діє".

Колодки могли бути ось такими / фото life.pravda.com.ua

У 2019 році Колодій триває з 4 по 10 березня. Інші, менш поширені його назви: Сиропуст, Пущення, Масниця або ж "Бабський тиждень".

Головними ж частуваннями були не млинці, а стави з сиру та інших молочних продуктів. Обов’язково ліпили вареники з сиром протягом усього тижня, робили сирники, сирні запіканки, якщо млинці — то теж з сиром.

Ми вирішили нагадати про таку українську традицію, та привести до прикладу 5 цікавих рецептів страв з сиру, замість млинців на Масляну.

Колодій-2019: чим відрізняється від Масляної, традиції та рецепти страв із сиру

Колодій 2019: рецепти кращих страв з сиру

Класичні вареники з сиром

Вода 1 склянка

Яйце 1 шт.

Борошно 1 склянка

Сіль - щіпка

Сир 9% 400 г

Яйця 1-2 шт.

Цукор за смаком

Просіваємо гіркою борошно, робимо зверху поглиблення і акуратно вбиваємо туди яйце, солимо за смаком. Починаємо розмішувати, поступово додаючи воду або молоко. У міру потреби додаємо борошно і вимішуємо, поки не вийде однорідне і пружне тісто.

Щоб начинка вийшла більш соковитою, до сиру додаємо яйця і цукор за смаком і ретельно розтираємо до однорідності. Підготовлену начинку акуратно "запаковуємо" в тісто і відварюємо в підсоленій воді. Вареники з сиром рекомендується подавати до столу з вершковим маслом і сметаною.

Ліниві вареники будуть доречними на свято Колодія

Ліниві вареники

Рецепт для тих, хто лінується варити звичайні. Нам треба: 500 г сиру домашнього зернистого, 2 яйця курячих, 150 г борошна пшеничного та ще трохи для присипки. По 1 ч.л цукру та солі, 3 ст.л топленого вершкового масла.

Усі компоненти змішати в тарілці, щоб утворилось липке тісто. Посипати стіл борошном та сформувати на ньому тісто в тонкі смушки "ковбаски". Порізати на кільця, товщиною у 3 см, присипати добре борошном та кинути у посолений окріп.

Варити, поки вони не спливуть на поверхню, злити воду та змастити вершковим маслом.

Подавати можна зі сметаною, смаженими грибами, цибулею зі шкварками, свіжою зеленню чи навіть з солодкими додатками: медом, родзинками, варенням.

Сирники з родзинками

Нам треба: 300 г сиру, 3 яйця, 7 ст.л борошна, 3 ст.л пудри цукрової, 50 г родзинок. Олія соняшникова для смаження та мед зі сметаною для подачі.

Родзинки промити і залити теплою водою на 10-20 хв. Процідити та просушити. Сир перетерти через сито та змішати з яйцями. Родзинки обваляти в борошні та додати в сир. Потім всипати борошно з цукровою пудрою, ретельно перемішати і поставити сир у холодильник на годину.

Як охолоне — формувати сирники руками змоченими у воді. Смажити на пательні до золотистої скоринки, а подавати з медом і ложкою сметани. Можна також присипати цукром з корицею, або смаженими горіхами.

Читайте такожМасляна-2019: оригінальні рецепти млинців

Запіканка з яблуками та маком

Нам треба: 500 г сиру, 6 яєць, 6 ст.л меду, 2 яблука, 4 ст.л маку, 2 ч.л соняшникової олії, дрібка солі.

Сир слід перетерти через сито. Яблука очистити від насіння та шкірки, нарізати тонкими смужками. Сир збити з яйцями, додати мак і мед, яблука — добре все перемішати.

Викласти тісто в форму для випікання, змащену олією. Випікати у духовці, розігрітій до 180 градусів, протягом 30 хвилин. Подавати можна як теплою, так і холодною.

Мак також можна попередньо замочити і перетерти з медом. Яблука — не вмішувати в тісто, а застелити на дно чи навпаки, на поверхню запіканки.

Запіканка з сиром та зеленню

Ще одна запіканка, але вже солона. Для неї нам треба: 400 г сиру, 3 яйця, півсклянки борошна, пучок кропу, 1 зубчик часнику, 1 ч.л олії соняшникової, 50 г твердого сиру. Кунжут для присипки, сметана для подачі.

Сир слід перетерти через сито, змішати з яйцем та поступово ввести в нього борошно. Часник перетерти в пюре, змішати з мілко нарізаним кропом і також додати в тісто. Форму для випічки змастити олією, духовку розігріти до 180 градусів. Зверху запіканку присипати натертим твердим сиром і кунжутом. Випікати 25 хвилин, або довше — поки сир не візьметься золотистою скоринкою.

Печені яблука з сиром

Тут все доволі просто. Нам треба: 6 яблук великих, 250 сиру, по 50 г родзинок, меду та горіхів волоських. Яйце, 2 ст.л цукру і 2 ст.л борошна.

З яблук ножем вирізати серцевину, шкірку залишити. Сир перетерти через сито, змішати з яйцем, родзинками і цукром. Помістити сирну начинку в отвір у яблуках, поставивши їх на деко, застелене пергаментом. Випікати в духовці при 180 градусах протягом 20 хвилин чи більше, боки яблука повністю не пропечуться.

Горіхи окремо подрібнити ножем, обсмажити на сковорідці із дрібкою солі та змішати з медом. Полити цим яблука, коли дістанете з духовки. Смакує десерт як гарячим, так і холодним.

Українська Масниця, або Колодій: традиції та значення свята і чому в ці дні варто готувати вареники, а не "бліни" (відео)