18 березня у Софійському соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт \ Фото УНІАН

Богослужіння Української Греко-Католицької Церкви (УГКЦ) у соборі Святої Софії в Києві, яке було заплановане на 7 квітня, не відбудеться.

Читайте такожУГКЦ відповіла на заклик Філарета не служити в Софії Київській

Про це повідомили у прес-службі УГКЦ. В повідомленні йдеться, що 7 березня відбулася зустріч глави УГКЦ блаженнішого Святослава з предстоятелем Православної церкви України блаженнішим Епіфанієм.

Відео дня

"Під час зустрічі предстоятелів Церков було повідомлено про те, що Софійський собор буде найближчим часом недоступний для богослужінь жодної із церков, оскільки у ньому розпочинаються реставраційні роботи. У зв’язку з цим змушені констатувати, що богослужіння нашої церкви 7 квітня у Святій Софії не відбудеться", - зазначили в УГКЦ. 

"... Бажаючи молитися у цьому храмі, ми хотіли засвідчити нашу церковну спорідненість з нашими православними братами. Цей рух є рухом ... до відновлення єдності колись єдиної, а нині ще поділеної Київської Церкви. Було зазначено, що наші Церкви є щойно на початку цього спільного шляху.  ... Поки цієї єдності ще немає, жодна із Церков-спадкоємниць цієї Церкви не може одноосібно посідати старовинний собор Софії Київської. Він має радше бути місцем зустрічі нащадків софійної Київської Церкви, бути закликом і надією на наше поєднання у Христі", - зазначив Блаженніший Святослав. 

7 квітня УГКЦ планувала провести у Софійському соборі у Києві літургію, однак колишній предстоятель УПЦ КП патріарх Філарет звернувся до глави УГКЦ Святослава з закликом відмовитися від цього наміру. За словами Філарета, "це (літургія у Софії - ред.) незвичайне явище, бо УГКЦ ніколи не звершувала літургію в центрі українського православ’я" і це може викликати "спротив з боку православних українців".

У свою чергу в УГКЦ тоді заявили, що остаточно не вирішили, чи проводити богослужіння у Софійському соборі.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній анонсував зустріч з главою УГКЦ Святославом, щоб вирішити питання служіння у Софії Київській.

8 березня у Мінкультури повідомили, що 18 березня у Софійському соборі продовжиться комплекс ремонтно-реставраційних робіт