В УГКЦ відзначили, що церкви "на початку спільного шляху" / фото УНІАН

Софійський собор у Києві найближчим часом буде недоступний для богослужінь через реставраційні роботи.

Про це повідомляє прес-служба Української греко-католицької церкви.

Читайте такожЕпіфаній розповів, чи буде служити в Києво-Печерській лаврі

Відео дня

У четвер, 7 березня, відбулася зустріч глави УГКЦ блаженнішого Святослава з предстоятелем ПЦУ Епіфанієм, під час якої стало відомо, що Софійський собор тимчасово закритий для богослужінь.

"У зв'язку з цим ми змушені констатувати, що богослужіння в нашій церкві 7 квітня 2019 року в соборі Святої Софії в Києві не відбудеться", - йдеться в повідомленні.

В УГКЦ відзначили, що церкви "на початку спільного шляху".

"Поки цієї єдності ще немає, жодна з церков-спадкоємниць цієї церкви не може одноосібно займати старовинний собор Премудрості Божої, Софії Київської", - йдеться в посланні Святослава.

У Міністерстві культури України повідомили, що реставрація собору розпочнеться 18 березня.

Як повідомляв УНІАН, 22 лютого почесний патріарх ПЦУ Філарет закликав главу УГКЦ Святослава відмовитися від проведення паломництва і здійснення Божественної літургії в соборі Святої Софії 7 квітня.

«Ми стурбовані цією запланованою подією, яка може викликати протистояння між православними і греко-католиками та порушити міжконфесійний діалог в Україні. В час, коли триває війна за незалежність і цілісність України на сході нашої держави, ми покликані свідчити і зберігати мир і єдність у суспільстві. Є небезпека, що цю ситуацію для проведення провокацій може використати Росія, щоб нашкодити українському народові», - зазначалося у зверненні патріарха Філарета до глави УГКЦ Святослава.

25 лютого у Департаменті інформації УГКЦ відповіли, що остаточного рішення стосовно формату проведення громадою церкви богослужіння в Софійському соборі 7 квітня не прийнято.

«У вирішенні цього питання УГКЦ керується нормами та вимогами державного законодавства та з повагою ставиться до почуттів наших православних братів. З метою обговорення невирішених питань планується проведення зустрічі предстоятелів УГКЦ та ПЦУ, що відбудеться після повернення блаженнішого Святослава в Україну. До часу обговорення очільниками церков існуючих питань офіційні коментарі не надаватимуться», - заявили в УГКЦ.