Забужко відмовилася від номінації "література", бо свою збірку називає публіцистичною \ УНІАН

У день народження поета Тараса Шевченка на його могилі президент Петро Порошенко відзначив цьогорічних лауреатів національної премії.

Читайте такожШевченківська премія: названі лауреати 2019 року

Нею нагороджують авторів, чиї твори мають державобудівне і націєтворче значення і піднімають престиж країни, йдеться в сюжеті ТСН. Художника-графіка Василя Чебаника визнали найкращим у номінації "візуальне мистецтво" за проект "Графіка української мови". У номінації кіномистецтва переміг Роман Бондарчук із фільмом "Вулкан". Переможцем із музичного мистецтва став головний диригент симфонічного оркестру Володимир Шейко. За театральні здобутки нагородили режисера Ростислава Держипільського. 

А от у номінації "публіцистика, журналістика" цьогоріч одразу два переможця – дисидент Богдан Горинь отримав нагороду за есе-колаж "Святослав Гординський на тлі доби", а Оксана Забужко відмовилася від номінації "література", бо свою збірку "І знов я влізаю в танк" називає публіцистичною. "Ось ця книжка, ось цієї публіцистики письменник на війні - те, що я зробила для моєї країни за ці роки, це те, чим я звітую, чим я можу відзвітувати, без всякого зайвого пафосу буде сказано, моєму читачеві, моєму народові і моїй державі", - пояснила вона.