Кожен третій громадянин довіряє поліції / фото dnepr24.com.ua

Кожен десятий громадянин України протягом 2018 року став потерпілим від правопорушень.

Як повідомляє прес-служба Національної поліції, про це свідчать результати соціологічного опитування громадської думки щодо діяльності Нацполіції, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень в листопаді-грудні минулого року.

Читайте такожPolitico: 70% жінок в країнах Східної Європи включно з Україною страждають від домагань і насильства

Відео дня

«Наші дослідження показали, що 40% не зверталися до поліції з різних мотивів. Частина з них не вірить в ефективність такого звернення, частина вважає, що поліції байдуже, частина намагається вирішити питання самотужки», - наголосив директор Харківського інституту соціальних досліджень Денис Кобзін під час презентації дослідження.

Водночас, за його словами, кожен третій громадянин довіряє поліції. «Поліція є одним з лідерів довіри серед державних інститутів в Україні. Майже кожен третій довіряє поліції», - сказав Кобзін, додавши, що третина опитаних громадян назвали роботу поліції ефективною.

Зокрема, найкраще роботу поліцейських оцінили жителі Тернопільської, Львівської, Волинської, Донецької і Рівненської областей. Водночас громадяни визнали недостатньо ефективною роботу поліцейських у Київській, Херсонській, Житомирській та Дніпропетровській областях, а також в місті Києві.

«Слід зауважити, що при контактах населення з поліцією значна більшість – майже 70% – оцінила ставлення поліцейських як ввічливе. В той же час з грубістю стикалися 6%, а з байдужістю – 23%. Водночас респонденти зазначили, що серед злочинів, яких вони остерігаються – це дорожньо-транспортні пригоди та вуличні злочини», – сказав Кобзін.

«Згідно з результатами дослідження, найвищий показник довіри до правоохоронних органів було зафіксовано у 2012 році. Саме за результатами 2018 року поліції вдалося збільшити цей показник довіри населення на 5%», - повідомили в прес-службі поліції.

Водночас дослідники з’ясували, що лише 14% респондентів формували свою думку про роботу поліції на основі особистого досвіду спілкування з правоохоронцями. Більшість отримує дані про роботу поліцейських з інтернету, телебачення або з розповідей знайомих, друзів, родичів.

Голова Нацполіції Сергій Князєв, який був присутній на презентації результатів дослідження, наголосив, що до кінця поточного кварталу кожен керівник територіального підрозділу повинен прозвітувати перед громадськістю про роботу ввіреного йому поліцейського підрозділу. Звіт керівник представить на офіційних ресурсах за новою формою.

«Ми хочемо, щоб місцева громада об’єктивно оцінила результати роботи, про які звітуватимуть поліцейські, та дала зворотній зв’язок. Адже тільки діалог дає можливість налагодити ефективну взаємодію. Саме реакція громади й буде покладена в основу подальшого планування роботи поліції як сервісної служби з надання правоохоронних послуг», - підкреслив Князєв.