В'ятрович: не варто історичних постатей "притягати до сучасної політики" / фото УНІАН

Сучасне гасло, яке часто використовують націоналістичні організації, "Бандера прийде - порядок наведе", здивувало би провідника ОУН Степана Бандеру.

Про це заявив голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович, повідомляє Радіо Свобода.

За його словами, не варто історичних постатей "притягати до сучасної політики" та ідеалізувати їх.

Відео дня

"Ця дивна фраза "Бандера прийде - порядок наведе!", я думаю, що від неї здивувався б сам Бандера, який все-таки сповідував, очевидно, принцип опори на власні сили, а не ходив містом, говорячи про те, що "Петлюра прийде - порядок наведе!" чи "Коновалець прийде - порядок наведе!". Це та актуалізація історії, яка не дає можливості зрозуміти, чим справді було минуле", - пояснив В’ятрович.

Читайте такожВ'ятрович відповів на обвинувачення Слідчого комітету РФ в нацизмі

Як зауважив В’ятрович, у тому, що сьогодні великою популярністю в Україні користуються, зокрема, такі історичні персонажі як Степан Бандера, Симон Петлюра чи Іван Мазепа, велику роль відіграла російська пропаганда.

"Пропагандистський напір Росії щодо цих фігур теж відіграв роль, у тому, що саме ці фігури й досі найбільше привертають увагу українців. Я вважаю абсолютно природнім те, що в Україні зараз, у відповідь на всі ці пропагандистські зусилля Російської Федерації, відбувається активне переосмислення минулого", - сказав він.

Степан Бандера - український політичний діяч, один з ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху XX століття, а після розколу Організації українських націоналістів - голова Проводу ОУН (б).

Раніше УНІАН повідомляв, що голова Українського інституту національної пам'яті Володимир В’ятрович наголосив на необхідності правильної інтерпретації бою під Крутами.