Зараз слово закладка найчастіше згадують, коли говорять про наркомафію.

Про скандальну боротьбу з наркотиками – дивіться в сюжеті програми "Гроші".

Дилери смертельної отрути давно вже зрозуміли, що передавати товар своїм клієнтам – небезпечно. Тому із розвитком інформаційних технологій перейшли на дистанційну торгівлю. Треба лише знайти спеціальний чат у месенджері – найчастіше це Телеграм. Саме там можна замовити товар. Наркодилер покладе його у так звану закладку та відкриє місце для пошуків після зарахування коштів на свій рахунок.

Читайте також"Стандартна корзина наркотиків": Україна не потрапила в оновлений "рейтинг гріхів" (інфографіка)

Поліція найчастіше розводить руками – мовляв, таку торгівлю дуже складно прикрити.

Але журналісти знайшли людину, яка знає, як вберегти дітей від наркотиків та викорінити закладки.

Після виходу першого сюжету програми "Гроші" про наркоторгівлю в Україні, у Сумах поліція провела масштабні арешти - затримано 32 учасники злочинного угруповування, які заробляли 10 тисяч доларів на місяць, продаючи наркотики через сайт в Telegram.

Журналіст "став частиною" наркогрупи і "попрацював" закладником.

Кладмени - це ті, хто розносить небезпечні закладки по всій Україні. Кур'єр, який отримує групову партію психотропів та робить закладки для наркоманів. Як це бути частиною злочинної мережі, яка заробляє шалені гроші? Невже наркобарони стали настільки сміливими, що візьмуть на роботу людину з вулиці? Невже українські міста та села перетворилися на суцільний полігон для того, аби ховати наркоту.

Протягом 10 днів журналісти зверталися в українську кіберполіцію щодо розповсюдження наркотиків через інтернет. Але відповіді так і не отримали.

Проте в Україні є група людей, яка бореться із наркосайтами - хлопці групи "Січ" раз на тиждень виходять на рейд аби замалювати чергові кілька десятків нарко-графіті з адресами злочинних інтернет-магазинів. Крім того вони організовують колективні скарги в Telegram-каналі на канали наркосайтів і закликають усіх бути небайдужими, адже це спільна війна.