У Страсну п'ятницю від їжі і зовсім краще відмовитися \ Аіф

Страсний тиждень або Страсна седмиця - це останні шість днів Великого посту перед Великоднем, які віруючі проводять по-особливому, намагаючись максимально зосередитися на підготовці до головного християнського свята. Віруючі в ці дні намагаються відвідувати всі богослужіння і дотримуються найсуворішого посту.

Читайте такожСтрасний тиждень - як правильно його провести, що можна і не можна робити

Значення посту в Страсний тиждень:

Харчування в Страсний тиждень Великого посту допомагає підготувати організм віруючих людей до розговіння. Невеликі порції їжі і часткове голодування покращують роботу травної системи й усього організму перед початком вживання скоромної їжі.

Що не можна їсти в Страсний тиждень:

За церковним уставом, у Страсний тиждень, не можна їсти скоромну їжу. До неї відносяться всі продукти тваринного походження: м'ясо і м'ясні продукти, яйця, молоко і молочні продукти (сир, вершкове масло, сир, сметана, кефір, йогурт), здобна випічка, кава, шоколад, алкоголь. Крім того, харчування в Страсний тиждень Великого посту виключає рибу, рибні продукти і рибну ікру. В цілому віруючим рекомендовано обмежити кількість споживаної на добу їжі.

Що можна їсти в Страсний тиждень:

Харчування в Страсний тиждень, що можна їсти по днях, вимагає особливої строгості від віруючих. Харчування в Страсний тиждень передбачає тільки сухоїдіння без додавання рослинного масла і без гарячих варених страв.

У понеділок, вівторок, середу, четвер, а також суботу (за бажанням) можна їсти один раз на день, ввечері. Дозволена холодна сира їжа без олії.

Меню в Страсний тиждень:

Можна включити в раціон чорний хліб, овочі, зелень, фрукти, сухофрукти, горіхи, насіння, морську капусту, фруктові та овочеві соки, і, зрозуміло, воду.

Раціон і меню Страсного тижня можна урізноманітнити стравами, що складаються з овочів і фруктів. Смачними і ароматними будуть страви з капусти і чорносливу, з капусти і яблук, вінегрети з буряка, солоних огірків і капусти, салати з буряка з додаванням горіхів або насіння.

В піст Страсного тижня не забороняються страви з квашеної капусти, пряної моркви або маринованих огірків. Що ще можна їсти в піст у Страсний тиждень? Якщо не під силу виконувати правила сироїдіння, то в раціон додають каші, гриби та різні фруктові та овочеві соки.

У Страсний тиждень дотримується суворий піст \ info-vsem.ru

Страсний тиждень страви по днях:

У Великий понеділок з їжі дозволяються тільки сирі овочі і фрукти, а також хліб з водою. Дозволяється додавати в свій раціон горіхи і насіння.

У Великий вівторок харчуватися дозволено також сирими овочами, фруктами, хлібом і водою.

Велика середа - сухоїдіння триває.

Великий четвер - з дозволених для тих, хто поститься продуктів сирі овочі і фрукти, хліб і вода.

А ось у Страсну або Велику п'ятницю від їжі рекомендується відмовитися, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.

Багато віруючих також не їдять і у Велику суботу.

У неділю настає світле свято Великодня. В цей день дозволено розговіння і вживання скоромної їжі.