У чистий четвер вставай до сходу сонця і викупайся

Чистий четвер у 2019 році настане за три дні до Великодня - 25 квітня.

Обряди і традиції у Чистий четвер, що передує Страсної п'ятниці, націлені на очищення – не тільки житла, але й душі. Вважається, що саме в цей день віруюча людина повинен розлучитися зі своїми страхами, проблемами і грішними думками. Такий «тягар» не можна нести на своїх плечах у світле свято Великодня. Крім того, четвер Страсного тижня має велику магічну силу. Тому дуже важливо знати, які прикмети і звичаї Чистого четверга існують.

Традиції Чистого четверга

Скупатися до сходу сонця. Вставай до сходу сонця і викупайся. Вода в цей час володіє цілющими властивостями – змиває псування, хвороби і гріхи. Наші предки були впевнені, що дотримання цієї традиції допоможе залишатися щасливим і успішним до наступного Чистого четверга, а також очистити душу і тіло.

Під час купання можна прочитати змову на удачу: «Чистий четвер Великдень славить, весь народ православний Великдень славить, так би і мене люди славили, і молодий, і старий, щоб в пошані у начальства я раб Божий (ім'я) ходив, щоб справа моє мені приносило прибуток. Золото до моїх рук липне, горнеться. Монети в гаманці побрязкують. Ключ. Замок. Мову. Амінь».

Читайте такожЧистий четвер 2019: дата, прикмети і традиції

Закінчують купання в Чистий четвер обливанням прохолодою водою. Вмитися з срібла після пробудження. Перед умиванням в таз з водою потрібно додати срібну монетку або ложку. Згідно з повір'ям, таке умивання подарує людині міцне здоров'я і красу. Якщо ж у будинку є цілісна срібний посуд, в яку можна налити воду для вмивання, використовуй саме її для себе і для всіх домочадців.

Забратися в будинку. Саме з Чистого Четверга починається масштабна підготовка до Великодня. В цей день потрібно зробити генеральне прибирання. Якщо ти гарненько приберешся в будинку, в ньому з'явиться радість. Не полінуйся вимити вікна, двері, стіни, підлоги і стелі, вибити килими і доріжки, випрати портьєри та інший текстиль. Коли робиш повну прибирання, то і жити стає легше і приємніше. Недарма вважається, що в цей день можна очиститися не тільки від гріхів, але і від мирської суєти. А що таке бруд і пил не втілення міської суєти. Завдання кожного християнина у Чистий четвер – провести очищення. Тому необхідно винести все сміття з будинку, зібрати мотлох, павутиння, а разом з тим – негативну енергію, яка встигла накопичитися за рік.

Почати прибирання радять з очищення ікон і лампад, якщо такі є в тебе в домі. Якщо ні, можеш як раз придбати собі будинок гарну ікону, і заснувати нову сімейну традицію.

Позбутися зайвого. Не забудь позбутися від мотлоху. Віддавати старі речі іншим людям у цей день не прийнято – щоб з твого будинку не пішло благополуччя, відправляй все в сміттєву корзину.

Спекти паски і приготувати великодня. З самого ранку Чистого четверга господині ставлять тісто, «щоб піднімалося». А ближче до вечора, прочитавши молитву, приступають до святкової випічки. Зроби сирну паску, напечи великодніх пасок, та пофарбуй яйця. Щоб все вдалося, під час готування намагайся зберігати гарний настрій – думай тільки про позитив. До речі, з приготуванням пасок пов'язане й інше повір'я: по тому, наскільки гарним і смачним вийшло ласощі, можна судити, наскільки радісним і легким буде рік. Сирна паска – символ родючості і сили.

З самого ранку Чистого четверга господині ставлять тісто на паски / фото gastronom.ru

Приготувати «чорну» сіль. Міській господині підійде такий спосіб: кам'яну сіль, безперервно помішуючи, пересмаж на сухій сковороді до темного кольору. Цією сіллю необхідно приправляти всі святкові страви – вона володіє життєдайною силою.

Сходити до перукаря. Якщо тобі вже пора до майстра, онови стрижку саме в Чистий четвер. Вважається, що разом з обстриженими пасмами йде все зло, а також вроки і недуги.

Відвідати храм, щоб сповідатися і причаститися. Це допоможе очистити душу від гріхів. У Великий Четвер необхідно відвідати церковну службу. В цей день вони присвячені спогадам про земні страждання Христа в ім'я нашого спасіння. У тому випадку, якщо ти ще не замислювалася про відвідування церкви, можеш спробувати, нарешті, зробити це. Підготуйся морально, спробуй поспостерігати за своїми відчуттями. Сконцентруватися на думках, що виникають під час служби. Відстежити, як на тебе впливає. Якщо ти відчуєш позитивний ефект, може, це початок нової для тебе традиції або практики? Також в цей день радять сповідатися і причаститися. Досить логічно: якщо у цей день потрібно очиститися, краще всього зробити це тотально. Проведи ревізію вчинків, якими ти незадоволена, і озвуч свої міркування. Може, ти відчуєш полегшення і прилив сил для нових починань.

Прикмети, в Чистий четвер

Якщо зустріти наближається свято Великодня в брудній хаті, то наступний рік буде важким та невдалим. Під час прибирання у Чистий четвер можна знайти те, що давно шукали.

Якщо три рази поспіль перерахувати всі гроші в будинку, сім'ю чекає достаток і добробут.

Читайте такожНа Закарпатті встановлено додатковий вихідний з нагоди католицького Великодня (документ)

Позичаючи що-небудь у Чистий четвер, можна разом з річчю віддати щастя і достаток. Користуйся тільки власним посудом. Не давай у борг гроші і не позичай сусідам або родичам кухонне начиння.

Гарна, сонячна погода у Чистий четвер – провісник теплого залишку весни. Дощ говорить про те, що холоди протримаються до самого літа.

У Чистий четвер готують четвергову сіль. Звичайну сіль перепікають в печі, а потім освячують у церкві. Четвергова сіль має масу цілющих властивостей.

Існує повір'я, що в четвер перед Страсною п'ятницею можна запитати у потойбічних сил про своє майбутньому. Для цього потрібно взяти свічку, принесену з вечірньої служби, запалити її і піти на горище.