У квітні відзначається не лише Великдень, але й Песах / pixabay.com

Українські юдеї в квітні відзначають одне з найважливіших єврейських свят – Песах. Дні цього свята присвячені пам'яті виходу євреїв з Єгипту, що ознаменувало звільнення єврейського народу від рабства.

У народі це свято також називають «єврейською пасхою». УНІАН з'ясував, що таке Песах, а також розібрався в історії, значенні та традиціях свята.

Читайте такожЄврейські кучки 2019: що це і як пов'язане з погіршенням погоди

Песах – історія свята

Свято Песаха присвячено подіям, які в кінцевому підсумку привели до становлення єврейського народу.

Згідно з юдейськими переказами, основою єврейського народу став рід Якова, що налічував не більше 70 осіб. Спочатку його прийняли в Єгипті привітно, але в подальшому кількість ізраїльтян в країні швидко зросла, і до них почали вживати жорстких заходів. Євреїв фактично перетворили на рабів, обклавши важкою трудовою повинністю, а новонароджених хлопчиків-євреїв вбивали.

Врятувати євреїв від рабства судилося Мойсею – він уникнув смерті в дитинстві і за збігом обставин отримав виховання при палаці єгипетського Фараона. Вже ставши дорослим, він побачив утиски своїх одноплемінників, і з волі Бога організував вихід ізраїльських колін з Єгипту. Згодом Мойсей одержав від Бога десять заповідей і став основоположником юдаїзму.

Назва свята походить від івритського слова «пасах», що можна перевести як «минув, пройшов повз». Згідно з переказами, для звільнення єврейського народу Бог наслав на Єгипет десять пошестей. Десята кара єгипетська – загибель всіх первістків в родині, «минула» повз будинки євреїв. Лише після десятої кари фараон дозволив євреям піти, але єгипетська армія все одно переслідувала біженців, поки перед ними не розступилося Червоне море.

Песах - традиції

В Ізраїлі юдеї відзначають Песах 7 днів, а за його межами – 8 днів. У перший день святкового тижня у синагогах проводять святкові служби, а єврейські родини збираються на трапезу «Седер» та разом читають історію Виходу євреїв з Єгипту. Седер протягом століть проводиться з дотриманням одних і тих же ритуалів, що забезпечує стійкість і згуртованість єврейського народу.

Перший день після Седера є першим днем свята, в який небажано займатися жодною роботою. Наступні п'ять днів є «напівсвятковими», робота в них частково дозволена. Нарешті, останній день великоднього тижня також вважається святковим та неробочим.

На Песах юдеям належить їсти прісні коржі – мацу. Вона служить нагадуванням про прісний хліб, яким харчувалися біженці під час поспішного виходу з Єгипту.

Раніше існувала також традиція приношення в жертву на Песах тварини (як правило - ягняти). Згідно з переказами, євреї позначали свої будинки кров'ю жертовного агнця, щоб їх не торкнулася десята єгипетська кара.

Песах 2019 – календар

Питання про те, коли єврейська пасха, цікавить не лише євреїв, але і тих, хто планують святкові вихідні в Україні. Для цього важливо також знати, коли закінчиться єврейська Пасха.

Песах традиційно відзначається в середині весни. Початок єврейської пасхи розраховується за єврейським сонячно-місячним календарем – вона відзначається на 14-й день весняного місяця нісана. У 2019 році святковий тиждень Песаха починається ввечері 19 квітня (п'ятниця), і закінчується 27 квітня (субота).

У перший день святкового тижня Песаха в синагогах проводять святкові служби / Фото з відкритих джерел

Песах і Великдень

Християнська пасха та юдейський Песах дуже близькі за своїми назвами і датами. Проте, ці свята присвячені різним подіям.

Християнська Пасха присвячена чудесному воскресінню Ісуса Христа. Згідно з Євангелієм, він був страчений після початку святкування Песаха, що і дало в підсумку назву свята (Паска – калька з єврейського «Песах»).

Православні церкви зазвичай використовують александрійську пасхалію для розрахунку дати Великодня. В силу астрономічного запізнювання цієї пасхалії православна Пасха практично завжди відзначається пізніше юдейського Песаха.

Цього року православна Пасха припадає на 28 квітня – набагато пізніше як Песаха (19 квітня), так і католицької Пасхи (21 квітня).